Impozit pe bacşiş. Ponta: 16% este mai mult decât decent. Ordonanţa a fost aprobată. UPDATE

| 22 apr, 12:24

Guvernul a adoptat, prin ordonanță de urgență, prevederea ca sumele pe care clienții le lasă bacșiș să fie înregistrate pe bon fiscal separat și să fie impozitate cu 16%, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

UPDATE. "OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacșiș în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestora. (...) Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat și se impozitează cu 16%", a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă.

Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacșiș "poate rămâne la dispoziția angajatorului, care poate dispune fie păstrarea ei și suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajați pentru a-i stimula".

Potrivit lui Teodorovici, salariatul are obligația, când se prezintă la locul de muncă, să își înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ținut separat de către angajator.

"În cazul în care sunt sume identificate asupra sa, se aplică amendă", a mai spus ministrul Finanțelor, precizând însă că, în situația în care un angajat ascunde asupra sa bani, "angajatul ANAF nu îl poate forța" să arate aceste sume.

Întrebat cum se va reglementa situația bacșișului lăsat după o cursa cu taxiul, Teodorovici a explicat că și în acest caz se vor emite două bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacșișului.

"Taxiul are aparatul de marcat și poate să marcheze diferența", a susținut ministrul, adăugând că aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, "astfel încât să permită și o astfel de taxare a bacșișului lăsat de client".

De asemenea, ministrul Finanțelor a precizat că, în perioada următoare, inclusiv în timpul minivacanței de 1 Mai, "controalele se vor intensifica".

"Vom mări numărul celor care vor face controale, cu siguranță", a afirmat Eugen Teodorovici.

"În ședința de Guvern, avem ordonanța cu impozitarea diferențelor dintre ceea ce un client lasă în urma unui serviciu prestat la un restaurant, bacșișul. Am avut și ieri discuții la minister cu reprezentanții federațiilor din turism, pentru a avea forma finală. Mâine se va face un pas mare spre normalitate. Este o idee pe care au cerut-o cei din piață, pentru a reglementa acest bacșiș", a declarat marți, la Parlament, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Este vorba despre impozitarea tuturor veniturilor, dar şi nota de plata, 16% frumos (...) Să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal. 16% este mai mult decât decent (...) Vine o perioadă specială pentru turism şi de la 1 iunie va veni si scăderea TVA. Dacă nu venea 1 mai, mai amânam", a menţionat premierul.

Actul normativ  ce priveşte impozitarea bacşişurilor mai conţine şi măsuri privind îmbunătăţirea activităţii de control a ANAF.

"Nu se mai suspendă din prima activitatea firmelor, ci se face o listă neagră a celor care au avut probleme. Şi dacă te prinde a doua sau a treia oară, atunci îţi suspendă activitatea. E vorba de 300 de lei plafonul de la care se aplică măsura", a declarat Victor Ponta.

Citeşte şi: Eugen Teodorovici anunţă extinderea TVA de 9% şi pentru o parte din utilităţi

Ministrul de Finanțe a explicat că proiectul ordonanței prevede că angajatorul decide "soarta" bacșișului, respectiv să acopere pierderi sau să îl distribuie angajaților.

Măsura impozitării bacșișului va fi decisă în urma aprobării unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum și pentru aplicarea art. 3 din Legea nr. 205 din 23 mai 2006 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar, semnat la București la 27 ianuarie 2006.

Proiectul de act normativ se regăsește pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, după cum a informat Biroul de presă al Executivului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ