În vremea lui Boc, negocierile economice se purtau direct de DGIPI

| 17 iul, 2013

Au fost o multitudine de voci – ale căror ecouri încă se mai aud astăzi, însă de la putere – care au susținut că Guvernele Emil Boc au fost mai degrabă „de formă”, marea parte a ordinelor și deciziilor venind, în realitate, din alte părți.

Cum poate fi mai bine schițat un regim în care lucrurile merg anapoda decât prin dezvăluirea că negocierile economice erau purtate de către serviciile secrete ale Internelor? Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, șeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în timpul guvernării Emil Boc, datoriile Rompetrol către statul român au fost negociate nu de Ministerul Economiei sau de specialiștii de la Ministerul Finanțelor, așa cum ar fi fost normal, ci direct de către DGIPI, serviciul secret al MAI (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă).

Subiectul a fost deja tratat pe larg în presă, așa că ne permitem aici să punem deoparte multitudinea detaliilor tehnice ce țin de negocierea în sine și să privim puțin ansamblul. Ce înseamnă ca serviciile secrete să gestioneze ceva ce ține de competențele economice ale Guvernului? Înseamnă un sistem complet anapoda, în care lucruri ce se desfășoară la limita absurdului riscă să pericliteze întregul ansamblu macroeconomic al statului. Înseamnă o țară într-un echilibru precar, capabilă oricând să se prăbușească. Nu putem decât să ne gândim câte alte situații asemănătoare au existat în ultimii ani, dar despre care nu s-a aflat încă nimic.

Au fost o multitudine de voci – ale căror ecouri încă se mai aud astăzi, însă de la putere – care au susținut că Guvernele Emil Boc au fost mai degrabă „de formă”, marea parte a ordinelor și deciziilor venind, în realitate, din alte părți. Dezvăluirea recentă a șefului OPSPI pare să fie un argument în plus în susținerea acestei ipoteze.

Ca în cazul oricărei perioade din trecut, odată cu trecerea timpului începem să vedem din ce în ce mai clar realitatea, începem să vedem lucrurile așa cum au fost cu adevărat, nemascate de încleștarea momentului. Ce începem să vedem tot mai clar în cazul perioadei Emil Boc? Vedem o serie de guverne deposedate de orice fel de rol semnificativ, o țară în care președintele anunță tăierile de salarii și măririle de taxe, un stat în care datoriile de interes național sunt gestionate de serviciile secrete. De ce am mai avut nevoie de Guvern în toți acești ani?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ