Începe Postul Sfintilor Apostoli Petru şi Pavel. Ce trebuie să stie toti credinciosii

| 16 iun, 2014

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Paştelui El incepe în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică dupa Rusalii - Pogorarea Sfantului Duh.

Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel este este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sânpetrului sau Postul Cincizecimii, din cauza darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli. În anul 2014, Postul durerează între 16 şi 28 iunie.

În timpul postului, sâmbăta şi duminica se mănancă peşte. Dezlegarea la peşte este şi pe 24 iunie, la sărbătoarea Nasterii Sfântului Ioan Botezătorul.

In anul 2014 nu se fac nunti si botezuri in urmatoarele perioade:

In toate zilele de post de peste an

In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora

In saptamana lasatului sec de carne ( 23 februarie - 01 martie )

In Postul Sfintelor Pasti ( 02 martie - 20 aprilie )

In Saptamana Luminata ( 21 aprilie - 27 aprilie )

In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 16 iunie - 28 iunie )

In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august - 14 august )

In postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie )

In perioada de la Craciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie - 6 ianuarie )

 

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au murit in 67 ca si martiri ai credintei crestine. Sfantul Petru a murit fiind rastignit cu capul in jos la Roma, iar Sfantul Pavel si-a cunoscut sfarsitul fiind decapitat. Avand in vedere ca cei doi s-au dat viata pentru credinta in acelasi an, ei sunt sarbatoriti in aceeasi zi in fiecare an, pe 29 iunie. Inaintea sarbatorii acestora, credinciosii tin un post de cateva zile in care se curata de pacate si se reapropie de divinitate. Postul sfintilor Petru si Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului crestin ortodox.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt si subiectul traditiilor si obiceiurilor populare: se spune ca acestia stau in Luna, unul in dreapta si unul in stanga acesteia. Petru este cel care tine cheile imparatiei Domnului si portile Raiului, el fiind considerat mana dreapta a lui Dumnezeu. Se pare ca sfantul patroneaza grindina, lucrarile agrare, piatra si plugurile. San-Petru este cel la care se roaga credinciosii cand au nevoie de ploaie sau de oprirea potoapelor, caci el are grija de ploaie si caldura.

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala sarbatoarea este cunoscuta sub numele de San-Petru de Vara si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Sarbatoarea Sfintii Apostoli Petru si Pavel aduce si licuricii ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scantei care ajung pe pamant dupa ce sfantul Petru da cu biciul in Rai. Licuricii sunt trimisi de sfant pe pamant pentru a-i proteja pe oamenii rataciti in padure. Ziua de San-Petru se tine pentru ca lupii sa stea departe de vite si sarbatoarea numita si Mosii de San-Petru permit pomenele pentru cei plecati dintre noi: mere dulci, lumanari si colaci.

Se spune ca Sfantul Petru umbla imbracat in haine populare taranesti si ca ii place sa lucreze pamantul, creste si are grija de vite si ii place si sa pescuiasca. Cand oamenii erau foarte credinciosi, se spune ca San-Petru si Dumnezeu umblau pe pamant si vorbeau cu oamenii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!
16 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman."

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ