Circa 80% din şcoli se pregătesc pentru cursuri predate faţă-în-faţă, dar nu au cabinete medicale sau personal

| 03 sep, 13:30

O anchetă realizată pe teren de Asociaţia Salvaţi Copiii scoate la iveală o serie de realităţi triste pentru anul 2020, dar şi pentru perioada actuală legată de criza sanitară mondială. Aproape 80% din şcolile analizate nu deţin cabinete medicale, iar circa 20% dintre aceste nu au apă, canalizare sau toalete.

Rețeaua deficitară de cabinete medicale și de personal specializat este una dintre problemele majore identificate de Organizația Salvați Copiii România, într-o cercetare de teren care măsoară gradul de pregătire a școlilor pentru revenirea în clase a copiilor, în condiții de siguranță sanitară. Astfel, dintre cele 144 de școli analizate, din 135 de localități, doar 16 au cabinet medical cu personal de specialitate, pe toată durata programului școlar. Totuși, aproape 80% dintre școli optează pentru reîntoarcerea în clase în format clasic, față în față.

Dintre şcolile analizate, 7 şcoli au cabinete, dar programul personalului nu acoperă durata cursurilor, 44 au contracte încheiate cu alți furnizori, 57 nu au nicio formă de asistență medicală, iar 20 se află în alte situații (cele mai multe fiind deservite de personalul sanitar comunitar sau de dispensare/medici de familie, dar nu pe bază de contract).

Citeşte şi Studiu UNICEF: Copiii români se descurcă greu la citit şi matematică, dar îşi fac prieteni cu uşurinţă

 

În plus, ancheta a mai identificat faptul că 115 școli au autorizație sanitară de funcționare pentru toate structurile și corpurile de clădire, 17 doar pentru unele structuri/clădiri, 10 deloc, iar trei sunt în curs de obținere. În ceea ce privește școlile fără autorizație, problema constă în inexistența sau calitatea precară a apei curente, lipsa canalizării și a toaletelor conforme.

"Școala românească are vulnerabilitățile pe care le știm cu toții, iar modelul de educație trebuie să țină cont de acestea. Peste 35% dintre copii sunt în risc de excluziune socială, iar revenirea la școală, în format clasic, este esențială pentru ei și familiile acestora. Dar autoritățile locale trebuie să facă tot ce e cu putință pentru ca toți copiii să fie în siguranță sanitară”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În ceea ce privește gradul de siguranță sanitară în context pandemic, cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, cele mai multe școli au organizat consultări informale cu partenerii, fie aceștia autorități locale, părinți sau elevi, astfel: 40 de școli s-au fi consultat cu elevii, 61 cu părinții, 97 cu cadrele didactice și 93 cu autoritățile locale.

În urma acestor consultări, dintre cele 144 de școli cuprinse în anchetă:

- 113 (78%) intenționează să reînceapă școala în format clasic, față în față

- 19 școli au optat pentru un sistem hibrid

- Două au optat exclusiv pentru varianta online

- O școală intenționează să intercaleze modelul hibrid și cel clasic, în funcție de clase și de numărul de elevi - Șase școli nu au decis încă modelul pe care îl pot implementa din 14 septembrie.

Citeşte şi Catalogul de pe catedrală dispare: Cu ce va fi înlocuit din 14 septembrie

Ca obstacole identificate pentru cursurile în formă clasică:

- 12 unități de învățământ au identificat condițiile sanitare improprii

- 78 de școli au probleme legate de asigurarea asistenței medicale

- 68 de școli au de gestionat numărul prea mare de elevi din clase

- 18 școli au probleme legate de transportul elevilor la școală.

Modelul de educație online însă ridică mai multe dificultăți:

- 132 de școli spun că nu toți elevii dispun de dispozitiv pentru acces la școala online (tabletă sau laptop)

- Pentru 120 de școli sunt probleme de acces la internet pentru toți elevii

- În 45 de școli nu toți profesorii au acces la dispozitive sau internet

- În 70 de școli nu toți profesorii au cunoștințele și abilitățile necesare pentru educație online

- Pentru 76 de școli, educația online nu corespunde nevoilor specifice ale elevilor

- În cazul a 113 de școli, familiile nu pot asigura sprijinul necesar.

"Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Accesul real la educație nu înseamnă prezența în catalog, ci instrumente reale de participare, astfel încât niciun copil să nu fie exclus, pentru că nu are acces la internet sau o tabletă", a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citeşte şi Ghidurile oficiale pentru începerea anului şcolar au fost publicate. Ce prevăd pentru fiecare tip de învăţământ

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ