Ghidurile oficiale pentru începerea anului şcolar au fost publicate. Ce prevăd pentru fiecare tip de învăţământ

| 01 sep, 11:09

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, au prezentat, luni, seria de reguli comune care urmează să se aplice o dată cu începerea anului şcolar. Nelu Tătaru a anunţat că declaraţia pe propria răspundere ce trebuia completată de părinţi a fost eliminată.

"Începând cu 15 mai am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasi normală. Explicam atunci că avem condiții pentru anumite relaxări. Am avut o creștere a numărului de cazuri. 1 septembrie vine cu o nouă serie de relaxări, se redeschid restaurantele, cinematografele, dar cel mai important se redeschid școlile. Guvernul are această misiune de a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță, dar acesta trebuie să fie un efort comun. Decalogul trebuie respectat: distanțare, dezinfectare, purtarea măștii.

Adaptarea condiţiilor sanitare în fiecare şcoală a impus un efort maxim. Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ trebuie să înceapă. Dacă respectăm regulile, aceea creștere a numărului de cazuri, riscul asumat, poate fi acoperit.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, un nou avertisment: ”România poate ajunge la 1.500 de cazuri zilnic!”

Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte", a declarat, în cadrul conferinţei, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Copiii de până la 5 ani nu vor purta mască la grădiniţă

Profesorii vor putea reduce decalajele privind modalitatea de predare a materiei în timpul suspendării cursurilor în clase și vor putea să facă o planificare a predării în funcție de ce au putut reține elevii în timpul în care orele s-au desfășurat online, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

"Măsurile pe care le-am luat pentru noul an școlar 2020 – 2021 - am elaborat ghidurile metodologice pentru organizarea în școli, pe fiecare nivel și reperele pentru profesori.

Profesorii vor putea reduce decalajele privind modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Pot face o analiză referitoare la ce aveau în planificarea calendaristică înaintea de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării și ce a reținut elevul în perioada în care cursurile s-au desfășurat online.

Noul regulament de organizare a unităților de învățământ preuniversitar prevede debirocratizarea activității didactice. Sunt măsuri în așa fel încât activitatea profesorului să se concentreze asupra elevului, nu a realizarea hârtiilor. Comisia de tăiat hârtii a propus reducerea acestui număr de hârtii.

Au fost realizate filmări pentru proiectul MEC în parteneriat cu TVR, proiectul Teleșcoala, profesorii deja filmează lecțiile, pentru elevii din clasele a opta și a douăsprezecea", a declarat ministrul Educaţiei, Violeta Alexandru, în aceeasi conferinţă.

Ghidurile oficiale pentru începerea anului şcolar 2020-2021 au fost publicate şi pot fi consultate în linkurile de mai jos:

Ghidul pentru unitățile de învățământ preșcolar

Ghid pentru învățământul primar anul școlar 2020-2021

Ghid pentru începerea cursurilor în anul școlar 2020-2021

Ghid pentru învățământul profesional și tehnic

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ