Încrederea în economie a atins cel mai scăzut nivel din ultimele luni

| 29 apr, 2013

Încrederea companiilor şi consumatorilor în economia României a scăzut, în aprilie, pentru cea de-a doua lună consecutiv, în toate sectoarele cu excepţia industriei. La nivelul UE, indicele a înregistrat cel mai redus nivel din ultimele patru luni.

Indicele încrederii companiilor şi consumatorilor în economia românească a scăzut, în luna aprilie, cu 1,1 puncte, la 94, cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Europeană, în urma unui sondaj realizat lunar în rândul managerilor şi consumatorilor din UE.

Cea mai severă deteriorare a încrederii în economia României a fost înregistrată în rândul consumatorilor. Indicii pentru sectorul serviciilor, retail şi construcţii afişează de asemenea scăderi la nivelul lunii aprilie. Industria este singurul domeniu unde încrederea a evoluat pozitiv, indicele consemnând o creştere modestă.

La nivelul UE, încrederea în economie a scăzut cu 1,8 puncte în aprilie, la 89,7, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni, cu deteriorări semnificative ale sentimentului economic în sectorul serviciilor şi în construcţii. Indicii sectoriali pentru industrie şi retail au afişat de asemenea o evoluţie negativă, însă încrederea consumatorilor din UE s-a îmbunătăţit.

În zona euro, indicele sentimentului economic a înregistrat în aprilie o scădere de 1,5 puncte, mai abruptă decât se aşteptau analiştii financiari, la 88,6, pe fondul recesiunii şi temerilor privind criza datoriilor de stat.

Media estimărilor analiştilor indică scăderea indicelui încrederii în economia zonei euro cu 0,8 puncte, potrivit  Bloomberg.  Încrederea companiilor din zona euro a scăzut în aprilie în toate sectoarele, în timp ce consumatorii au fost ceva mai optimişti decât în martie, potrivit indicatorilor sectoriali calculaţi de CE.

Indicii încrederii s-au deteriorat semnificativ în cele mai mari economii din zona euro, cu 2,3 puncte în Germania, 2 puncte în Franţa, respectiv 1,9 puncte în Italia. La polul opus, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate în Spania, plus 0,9%, şi Olanda, în urcare cu 0,2%.

Dintre cele mai importante economii din afara zonei euro, indicele încrederii în economie a scăzut în Marea Britanie cu 2 puncte şi în Polonia cu 1,7%. Cursul monedei euro nu a avut o reacţie semnificativă după publicarea rezultatelor sondajului CE. Euro se tranzacţionează la 1,3081 dolari, în urcare cu 0,4%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ