INCREDIBIL: În 2018 putem deveni exportatori de gaze naturale

| 08 noi, 2013

Pare incredibil, însă teoria lansată deunăzi de ministrul Energiei este perfect plauzibilă. Constantin Niţă a declarat că în 2018 putem deveni exportatori de gaze naturale datorită zăcământului din Marea Neagră.

Pe vremea lui nea Nicu’ Ceauşescu ni se picura zilnic în ureche că suntem cei mai tari în agicultură, industrie, armată etc. Cei trecuţi de o anumită vârstă îşi amintesc de producţiile record la hectar sau de sutele de fabrici şi uzine, mândria regimului comunist. România a intrat în urmă cu 23 de ani într-un proces de dezindustrializare aproape ireversibil. Schimbarea din ’89 a prins sistemul industrial autohton defazat din punct de vedere tehnologic, situaţie de care au profitat rechinii imobiliari, cu largul concurs al autorităţilor. A trebuit să depăşit termenul de 20 de ani, anticipat de Brucan, de trecere prin furcile caudine ale tranziţiei, că să facem primii paşi timizi în reconstrucţia industriei româneşti.

În ceea ce priveşte agricultura, celălalt motor al economiei, producţia a arătat bine în 2013, însă suntem tributari fermelor de subzistenţă care lucrează 40% din suprafaţa arabilă a ţării. Mai exact, vorbim de un potenţial enorm neexploatat, necultivat la adevărată valoare. Agricultura noastră poate progresa bazându-se pe noua Politică Agricolă Comună (PAC), impusă de Dacian Cioloş. Comisarul european pentru agricultură apreciază că noul sistem de plăți al PAC va permite României să acceseze mai rapid fonduri. De asemenea, Cioloş intenţionează să realizeze până la sfârşitul mandatului său o strategie de promovare a sectorului agroalimentar pe piaţa externă, inclusiv pentru sectorul agroalimentar românesc care are un potenţial imens în această zonă.

Din păcate numărăm pe degete domeniile cu care ne lăudăm şi mai ales care produc performanţă. În perioada posttraumatică prin care trece astăzi lumea, după criza financiară, se observă o reactivare a industriei extractive. România este înzestrată cu rezerve substanţiale de petrol şi gaze şi în doar câţiva ani poate să atingă statutul de țară independentă energetic, dar nu numai atât, poate să între în clubul select al exportatorilor de gaze naturale.

Pare incredibil, însă teoria lansată deunăzi de ministrul Energiei este perfect plauzibilă. Constantin Niţă a declarat că în 2018 putem deveni exportatori de gaze naturale datorită zăcământului din Marea Neagră. Niţă susţine că perimetrul exploatat de Petrom poate transforma România în cel mai important jucător din Europa Centrală şi de Est, în domeniul gazelor naturale. Informaţia transmisă de ministrul Energiei a fost confirmată în bună măsură de reprezentanţii companiei care au părut ceva mai rezervaţi, însă au confirmat ca termen sfârşitul acestui deceniu. Totodată, conducerea OMV Petrom a anunţat că pentru etapă care imediat următoare, de exploatare, sunt necesare investiţii de un miliard de dolari.

Independenţa energetică mult discutată în ultima vreme ne aduce multe beneficii. Odată,  scăpăm de monopolul impus de Gazprom, de Moscova, care pentru Bucureşti a practicat tarife de lux comparativ cu ţările vecine. Apoi independenţa echivalează cu investiţii masive în economie, în consecinţă, noi locuri de muncă şi încasări mai mari la bugetul de stat. Însă câştigul imediat, palpabil în portofel pentru tot românul, constă în facturi mai mici la gaze.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 noi, 2013
andrei
mai avem putin si luminatii de la guvernare ne promit un kilogram de aur pe cap de locuitor pe an. asta daca nu ne prabusim pana atunci.
08 noi, 2013
cantautor
"flamandul codru viseaza"..
"specialistul "din tine zice ca este "perfect plauzibila"...
sa ne bucuram...a inceput campania electorala
nu mai este cu galeti si malai,este cu gaz...la export

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ