Incredibilul efect VINDECĂTOR al florilor de TEI

| 24 iun, 2014

Din cele mai vechi timpuri, teiul a fost cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice. Civilizatia teutonica cosidera teiul ca fiind sacru, in timp ce celtii il vedeau ca un simbol de altruism. Se credea ca teiul poate face o persoana sa spuna adevarul, de aceea, in timpurile medievale, indragostitii isi jurau dragoste eterna la umbra unui tei.

Teiul este un copac inalt, care poate ajunge la 20-40 m, cu frunze mari, in forma de inima. Florile acestuia au o culoare alb galbuie si un parfum puternic. Copacul este rezistent la temperaturi mici si la vant puternic, fiind gasit in regiunile montane. Teiul este unul dintre cei mai longevivi copaci, putand ajunge pana la 1000 de ani, si produce pana la 100 kg de flori.

Florile de tei, contin zahar, acizi galici si catecoli si de asemenea ulei esential, care ii ofera proprietati neurosedative si antispastice, reducand inflamatiile sistemului respirator.

Datorita substantelor active pe care le contine si a proprietatilor sale, teiul este folosit ca sedativ in cazul insomniei. Este folosit cu succes in cazul starilor de anxietate si iritabilitate.

Avand actiune expectoranta, emolienta si sudorifica, ceaiul de tei poate fi folosit pentru tratarea racelilor si gripei.

Ceaiul de tei stimuleaza transpiratia, scazand temperatura corpului. Florile de tei au efect de calmare si ajuta la eliminarea secretiilor bronsice. Asociat cu musetelul si menta, florile de tei usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica.

Avand actiune calmanta si decongestiva, florile de tei, sub forma de bai, sunt folosite pentru calmarea copiilor agitati si a persoanelor care sufera de tuse convulsiva. Perna din flori de tei este recomandata celor care sufera de insomnie si de hiper excitabilitate nervoasa.

Ceaiul din flori de tei combinat cu bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru amigdalele si gatul inflamat. In cosmetica, combinat cu florile de albastrea ajuta la reducerea inelelor intunecate de sub ochi. Ajuta de asemenea si la calmarea tenurilor iritate.

Preparate:

Ceaiul din flori de tei se poate prepara dintr-o lingura de flori in 250 ml de apa clocotita. Vasul este apoi lasat acoperit 5-10 minute. Ceaiul poate fi pe urma strecurat. Se bea 1-2 cani pe zi, indulcit cu miere sau zahar.

Infuzia pentru gargara se prepara folosind 25 g flori de tei la 250 ml apa clocotita, la care se adauga 5 g bicarbonat de sodiu.

Ceaiul folosit ca sedativ, se prepara din 20g de flori de tei la un litru de apa. Se consuma o cana dupa masa de seara si una inainte de culcare.

Baile de ceai din flori de tei se prepara din 500g de flori la 3 litri de apa. Baile pot dura intre 15 si 20 minute, la o temperatura de maxim 37 grade Celsius.

Florile de tei macerate se obtin din 3 linguri de flori macerate intr-un castron cu 250 ml apa rece, pentru o perioada de 8-10 ore se lasa la macerat, dupa care se pun la foc pana fierbe usor. Pe urma se strecoara, se asteapta sa se raceasca si se adauga miere de albine. Se administreaza o lingura din aceasta mixtura, inainte de culcare.

Compresa cu ceaiul din flori de tei se pune pe pleoape timp de 10-15 minute inainte de culcare, pentru a reduce inelele intunecate de sub ochi.

Masca din flori de tei are proprietati nutritive si de revitalizare a tenului palid, si se face din 4 linguri de ceai din flori de tei, o lingura de lapte praf si una de tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta care se aplica pe fata timp de 10-15 minute. Apoi se curata spalandu-te pe fata cu ceai din flori de tei.

Se recomanda sa nu se consume mai mult de 3 cani de ceai din flori de tei pe zi si sa nu se foloseasca infuzii prea concentrate. Daca dozele sunt prea mari, ceaiul din flori de tei poate avea efecte de excitabilitate a sistemului nervos, cauzand insomnia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ