Independentul Predoiu ajunge dependent de PDL

| 07 iul, 2013

Fostul ministru al Justiției apreciat în mare parte ca independent politic este ales prim vice-președinte al PDL

Despre Cătălin Predoiu se pot spune multe, a fost ministrul Justiției și pentru o scurtă perioadă de 3 zile, un detaliu care scapă multora, a fost prim-ministrul interimar al României. Predoiu ocupat pentru prima oară fotoliul de ministru al Justiției la începutul anului 2008 în ultimul guvern Tăriceanu. Nici atunci Cătălin Predoiu nu a fost atât de independent. Perceput ca omul lui Băsescu în guvernul Tăriceanu, lucru dovedit încă o dată în anul 2009, membrul PNL a încercat chiar să obțină o funcție de parlamentar de Buzău. Predoiu a pierdut cursa electorală în fața contracandidatului de la PSD care se pare că ar fi avut probleme serioase cu justiția.

 

Calitatea sa de apropiat al președintelui Băsescu i-a adus funcția de Ministru al Justiției în cabinetul Boc. Interesant este faptul că unul din cei care s-au opus inițial nominalizării a fost chiar prim ministrul Boc, care, cine putea să prevadă, avea să devină astăzi subalternul pe linie de partid al lui Predoiu.

 

Independența lui Cătălin Predoiu a fost menținută, de formă, pe parcursul guvernării Boc și astăzi vedem rezultatele. Cătălin Predoiu s-a înscris în PDL și are un loc călduț de prim-vicepreședinte cu numele său pe el. Pe parcursul exercitării funcției în guvernele Boc, ministrul Justiției a fost însărcinat de Băsescu să ducă la bun sfârșit reforma în justiție. Înzestrat cu acest obiectiv ministrul Predoiu a împins în Parlament Codurile de procedură Penală și Civilă care au stârnit mari probleme celor care activează în sistem, nu a reușit să ridice Mecanismul de Cooperare şi Verificare de pe România şi, în esenţă nu se poate spune că faptul că a asigurat ministeriatul Justiţiei în România a adus progresul în procesul juridic.

 

Consiliul Național de Coordonare al PDL l-a numit pe fostul ministru liberal în funcția de prim vicepreședinte al partidului. CNC-ul partidului este o structură electivă inferioară Convenţiei naţionale. În mod normal, un prim vicepreședinte este ales. Restul BPN-ului PDL a fost ales în urma unor alegeri susținute în cadrul Convenției PDL. Peste 4000 de delegați din întreaga țară și-au exprimat opinia cu privire la structura de conducere pe care o vor avea până la următoarea Convenție. Predoiu a ars această etapă și a fost prezentat de Blaga ca unic candidat pentru o funcție creată special pentru acesta.

 

Normele democratice care ar trebui să fie prezente în orice partid care se consideră serios fie acesta în opoziţie sau la putere dictează că orice reprezentant la nivel înalt al partidului trebuie să fie călit de focul luptei electorale şi să fie ales în funcție cu voturile delegaților partidului.

 

Sunt mai multe vulnerabilități care reies din această mutare cu iz de transfer politic. În primul rând trebuie să fim atenți la reacțiile membrilor aleși de drept în Biroul Permanent al Partidului. Până la acest moment nu au ieșit cu declarații de susținere la adresa noului membru al conducerii PDL. Colegii domnului Predoiu este posibil să privească reticent intrarea acestuia direct în rândurile conducerii partidului. Lupta în interiorul partidului din primăvara acestui an a fost acerbă și poate deveni frustrant ca un membru nou, care nu a investit în partid timp și resurse să intre în partid direct în top. Cu siguranță Predoiu are cel mai scurt drum de la intrarea în partid la funcția de prim vicepreședinte: doar o zi. De asemenea trebuie luat în considerare care este obiectivul fostului ministru în structura PDL. Funcțiile publice pe care acestea le vizează pot fi un țel râvnit și de alți membri PDL care se pot considera îndreptățiți, mai mult decât fostul PNL-ist, să le ocupe.

 

Zvonurile care circulă în jurul proaspătului transfer politic spun că acesta ar putea fi propunerea PDL pentru poziția de candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Având în vedere lipsa crasă de resurse politice de calitate pe care PDL o are, Predoiu ar reprezenta o alegere interesantă dar destul de riscantă. Acesta nu a demonstrat până acum o capacitate deosebită de a agita masele sau o carismă deosebită. Dacă aceasta este cartea jucată de PDL este posibil să se adeverească a fi pierzătoare în fața lui Crin Antonescu, dacă acesta rămâne cu susținerea USL până la campania pentru prezidențiale ce va avea loc la sfârșitul anului viitor.

 

Cert este faptul că mutările ulterioare ale fostului independent Cătălin Predoiu sunt dependente de PDL, cum poziția partidului care a fost 4 ani la guvernare nu este cea mai avantajoasă în momentul de față și nici în viitorul apropiat se impune întrebarea: a fost o opțiune bună?

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ