Indonezia devine o piaţă strategică pentru firmele din România

| 28 mai, 2013

Indonezia devine o piaţă strategică pentru România în zona Asiei de Sud-Est, fiind o ţară cu resurse financiare şi naturale bogate, a spus consilierul în Ministerul Economiei, Ion Şerban.

"Indonezia se află în negocieri cu Uniunea Europeană pentru tratatul de liber-schimb care se va semna, cel mai probabil, în 2014. De aceea, avem un program prin care ajutăm companiile româneşti să participe la expoziţiile şi forumurile de afaceri din Indonezia. De altfel, Indonezia este interesată de industria noastră de apărare, iar din acest punct avem un potenţial bun de creştere a schimburilor comerciale bilaterale. Nu trebuie să uităm că Indonezia a declarat că vrea ca în următorii 20 de ani să devină cea de a patra putere economică a lumii", a precizat Ion Şerban.

Volumul schimburilor bilaterale româno-indoneziene a fost de 138 milioane de dolari la sfârşitul anului 2012. Exporturile româneşti au fost de 13,5 milioane dolari, iar importurile de 124,5 milioane dolari, România înregistrând astfel un sold negativ de 111 milioane dolari. 

Produsele care fac obiectul schimburilor sunt pentru Indonezia mai multe produse agro-industriale precum cafea, cacao, cauciuc, plastic, piese de schimb pentru sectorul IT, echipamente electrice, cosmetice, fibră de ratan, în timp ce România exportă cu predilecţie conducte de gaz, rulmenţi, medicamente, maşini, produse ale industriei mineritului şi chimice, metalurgice, de asemenea tehnologie petrolieră şi utilaje industriale.

"România se dezvoltă, economia ei creşte. Aveţi expertiză în agricultură, o industrie destul de puternică, mai ales în construcţia de nave, domenii în care putem coopera cu România. Am venit nu numai pentru ca să ne vindem produsele, ci vrem să şi cumpărăm, să prezentăm produsele româneşti companiilor noastre, deci suntem şi un potenţial importator. Selectăm sursele şi le comparăm. Cumpărăm nave şi cunoaştem mulţi producători, din diverse ţări, dar suntem convinşi că România are un potenţial bun în şantiere navale, în industria auto, în producţia de echipamente pentru centralele electirce de înaltă tensiune şi pentru industria rafinării petrolului", a spus Gusmardi Bustani, director general al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Exporturilor din cadrul Ministerului Comerţului din Indonezia. 

Forum de Afaceri pentru Comerţ şi Investiţii România - Indonezia dedicat dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două ţări a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în colaborare cu Ministerului Comerţului din Indonezia, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Indonezia la Bucureşti cu prilejul vizitei în România a unei delegaţii de oameni de afaceri din această ţară.

"Schimburile comerciale dintre cele două ţări s-au diversificat în ultimii ani, iar cele două comunităţi de afaceri trebuie să folosească acest moment pentru dezvoltarea relaţiilor economice. Domeniile pe care ar trebui să se axeze oamenii de afaceri sunt infrastructura, industria şi turismul. Camera de Comerţ şi Industrie a României va oferi asistenţă tuturor oamenilor de afaceri care doresc să investească în România", a spus Ion Mocanu, vicepreşedintele CCIR.

Valoarea totală a capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare indoneziană, la 31 decembrie 2012, era de 4.360 dolari. În România îşi desfăşoară activitatea 6 societăţi comerciale cu participare indoneziană la capitalul social.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ