INEDIT! Procedură medicală realizată în premieră în România la un bebeluş de 8 zile

| 18 iun, 16:41

Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică a suferit miercuri, la opt zile după ce s-a născut, o intervenţie de urgenţă, procedura fiind realizată pentru prima oară în România.

 

Potrivit unui comunicat al Centrelor de Excelenţă ARES, echipa medicală care a tratat bebeluşul a fost condusă de dr. Basil Thanopoulos şi de dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi.

"Intervenţia este într-adevăr una extrem de complicată şi de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opţiune de salvare a vieţii nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reuşit deschiderea valvei şi, implicit, a îmbunătăţit considerabil circulaţia cardiacă a copilului, cât şi prognosticul final", a afirmat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES, potrivit comunicatului citat.

Bebeluşul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din Bucureşti. Simptomele prezenţei malformaţiei s-au făcut simţite a doua zi. Miercuri dimineaţă nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanţa, unde a suferit intervenţia care a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebeluşul a fost transferat în siguranţă la maternitatea de provenienţă, însoţit de echipajul SMURD şi de echipa de neonatologi.

Nou-născutul va rămâne internat în maternitate şapte zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă şi terapie medicamentoasă.

Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menţionate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ