ÎNGRIJORĂTOR! Avertisment pentru femeile care iau anticoncepţionale

| 27 mai, 20:18

Cele mai noi pastile anticoncepționale prezintă un risc crescut de accidente din cauza trombozei venoase (formare de cheaguri), a confirmat un studiu publicat miercuri în revista medicală British Medical Journal și menționat de AFP.

Realizat de cercetători britanici, noul studiu arată că femeile care iau anticoncepționale pe cale orală cu conținut de drospirenon, desogestrel, gestoden și ciproteron riscă de patru ori mai mult să dezvolte o tromboză venoasă decât cele care nu iau pastile. Riscul este de aproape două ori mai mare (1,5-1,8) decât în cazul femeilor care iau pe cale orală anticoncepționale estroprogestative mai vechi, conținând levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat.

Cercetătorii de la Universitatea din Notthingham au lucrat pe două mari baze de date medicale, comparând administrarea de anticoncepționale cu trombozele venoase observate la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Ei au arătat că numărul de tromboze — la 10.000 de femei care luau anticoncepționale — a fost mai scăzut (șase cazuri) la cele care foloseau medicamente mai vechi decât la cele (14 cazuri) care luaseră desogestrel și ciproteron.

Cercetătorii subliniază însă că riscul absolut este mic și că anticoncepționalele orale rămân "deosebit de sigure", cu un risc de tromboză de trei ori mai mare pentru toate tipurile de anticoncepționale și de 10 ori mai mare la femeile însărcinate.

Studiul confirmă și rezultatele unei cercetări daneze publicate în 2011, precum și ale unui amplu studiu al companiei de asigurări franceze. Aceasta din urmă indicase o dublare a riscului de embolie pulmonară (cea mai gravă consecință a formării unui cheag în vene) la femeile care iau cele mai noi pastile.

La cererea Franței, Agenția europeană a medicamentului (EMA) a făcut o reevaluare a riscurilor, ajungând la concluzia că beneficiile pastilelor anticoncepționale de a treia și a patra generație (cele mai recente) sunt mai mari decât riscurile, încheie AFP.

 

Citeşte şi: Ce se întâmplă în ORGANISMUL NOSTRU când asistăm la acte de bunătate

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ