Iniţiativa România solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia referitor la alegerea primarilor

| 28 ian, 13:01

Iniţiativa România solicită preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Iniţiativa România susţine că "o decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid şi o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat". 

"Formal, Comisia de la Veneţia poate fi sesizată pentru o opinie doar de către Parlament, Guvern sau şeful statului. Dorim ca o astfel de sesizare să reprezinte vocea noastră şi să nu fie întârziată de interesele, din păcate uneori nedemocratice, ale unor partide parlamentare", se precizează în comunicat. 

Iniţiativa România a redactat o solicitare în acest sens în care le cere preşedintelui, premierului şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să o trimită Comisiei "în cel mai scurt timp". 

"Vom trimite şi noi această scrisoare către Comisia de la Veneţia, dar, formal, dumneavoastră aveţi calitatea instituţională pentru a o sesiza în vederea unei opinii. Amintim că Iniţiativa România a readus pe 2 decembrie în dezbatere publică necesitatea şi obligaţia democratică şi constituţională de a schimba legislaţia electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens şi am prezentat aceste argumente atât în faţa Preşedinţiei, cât şi a Guvernului. Discuţiile au fost oneste", se arată în comunicat. 

Iniţiativa România susţine că, "deşi există o largă majoritate în societatea românească care susţine modificarea legislaţiei electorale, nu a fost făcut niciun pas concret pentru modernizarea legislaţiei electorale în acord cu principiul reprezentativităţii". 

"Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menţine anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur şi a determina un avantaj electoral pentru partidele mari", se menţionează în comunicat. 

Iniţiativa România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor. Iniţiativa România are ca primă ţintă alegerile locale din Bucureşti: crearea unei platforme care să prezinte şi să promoveze un proiect pentru Bucureşti şi o listă de candidaţi, alternativă la partidele mari, susţinută de o coaliţie cât mai largă a societăţii civile, pentru primăriile şi consiliile locale din Bucureşti, precizează sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 ian, 19:11
OffedRabe
furosemide and hot flashes
Although steatosis is a benign condition, NASH can progress to fibrosis and lead to end stage liver disease what is lasix for horses As with aminoglycosides, anisomycin also activated the mTOR pathway, as evident in an increase of 4EBP1, rpS6 phosphorylation, and decrease of eEF2 phosphorylation Fig

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ