INS: Salariul mediu net a scăzut cu 0,3% în iunie, până la 1.606 lei

| 06 aug, 2013

Salariul mediu brut a înregistrat o scădere de 0,3% în iunie 2013, până la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, în timp ce valoarea netă a fost de 1.606 lei, cele mai mari câştiguri fiind consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

În luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat câştigul salarial mediul net din domeniul hoteluri şi restaurante (880 lei).

Potrivit INS, în principal, creşterile câştigului salarial mediu net din iunie, faţă de luna mai 2013, în sectorul economic, s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii/încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în iunie, după cum urmează: fabricarea băuturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, activităţi de editare, fabricarea produselor textile (între +6% şi +7,5%).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de mai 2013 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale şi sume din profitul net. Cele mai importante diminuări ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, astfel: cu 9,4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 8,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior. Totodată, în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice s-au înregistrat majorări salariale între 4% şi 8%.

Pe de altă parte, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net, în iunie 2013, faţă de luna precedentă, în administraţia publică (+0,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,6%). De asemenea, în învăţământ s-a consemnat o scădere a câştigului salarial mediu net (-1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Datele INS menţionează faptul că, în iunie 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%, în timp ce indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 98,2%.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă, iar marja de eroare este de +/-3%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ