Instanţă: Dan Voiculescu a făcut curăţenie în penitenciar şi a participat la activităţi religioase

| 27 iun, 14:57

Dan Voiculescu a avut în detenţie un comportament "constant pozitiv", nu a fost sancţionat niciodată şi a fost recompensat de mai multe ori, el participând la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, dar a şi muncit la punctul de lucru "Curăţenie" din cadrul Penitenciarului Rahova, se arată în motivarea deciziei prin care Judecătoria Sectorului 5 a admis eliberarea condiţionată a omului de afaceri.

Judecătoria Sectorului 5 a dat publicităţii marţi motivele pentru care a admis, pe 9 iunie, cererea de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu.

Astfel, magistraţii susţin că Dan Voiculescu a executat, până la data de 24 mai 2017, în total 1.408 zile din cei 10 ani de închisoare (3.653 zile) primiţi în dosarul ICA, dintre care 387 zile fiindu-i considerate ca executate pe baza muncii prestate şi a instruirii şcolare şi formării profesionale).

Cum pentru a putea fi eliberat condiţionat, Dan Voiculescu trebuia să execute cel puţin o treime din pedeapsa de 10 ani închisoare, reprezentând 1.217 zile, instanţa a constat că este îndeplinită condiţia referitoare la executarea fracţiunii minime obligatorii din pedeapsă.

În ceea ce priveşte modalitatea în care lui Dan Voiculescu i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile, instanţa susţine că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului.

"Cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului în perioada analizată a executării pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1.882 de credite. În ceea ce priveşte solicitarea procurorului, de respingere a cererii de eliberare condiţionată, întrucât petentul a finalizat fără credite un număr de 17 programe educaţionale la care a participat, se constată că 8 dintre acestea sunt activităţi sportive (care prin natura lor nu se încheie prin acordarea de credite), petentul având o participare consistentă la alt tip de activităţi educaţionale, 48 de programe pe care le-a încheiat şi la care a primit credite suficiente pentru a demonstra o îndreptare a comportamentului. Relevant în acest sens este faptul că petentul nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de eliberare condiţionată", se arată în motivare.

În ceea ce priveşte argumentele DNA, referitoare la lipsa dovezilor de îndreptare a comportamentului, prin neacoperirea despăgubirilor la care Dan Voiculescu a fost obligat sau prin contestarea "pe orice căi posibile" a laturii civile a hotărârii de condamnare, instanţa constată că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.

"Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc. Cum instanţa este ţinută de înţelesul expres al normei juridice, ce este limpede în acest caz, nu va extinde sfera noţiunii de 'îndreptare a comportamentului' şi la ipoteze ce nu au fost avute în vedere de legiuitor la data edictării actului normativ (respectiv la analiza comportamentului prin prisma achitării obligaţiilor civile, a cheltuielilor judiciare, dispoziţiile art.59 din vechiul Cod penal neimpunând o atare condiţie). De asemenea, în acelaşi context, instanţa va înlătura, ca nefondate, argumentele procurorului referitoare la lipsa dovezilor de îndreptare a comportamentului celui condamnat dedusă din împrejurarea că acesta a contestat hotărârea de condamnare. Se reţine, în acest sens, că orice cetăţean beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi are obligaţiile prevăzute de acestea. Promovarea unor căi de atac sau a unor acţiuni în justiţie se circumscrie accesului liber la justiţie potrivit căruia orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime, nicio lege neputând îngrădi exercitarea acestui drept", mai spun judecătorii.

Magistraţii arată că Dan Voiculescu s-a predat Poliţiei în ziua în care a fost condamnat în dosarul ICA şi nu există indicii că el ar fi încercat să ascundă sau să sustragă bunuri de la executarea obligaţiilor civile.

"În ceea ce priveşte prestarea unei activităţi lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională, instanţa constată că petentul a desfăşurat o astfel de activitate pe durata detenţiei, în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016 - mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice (...). Pentru aceste considerente, având în vedere comportamentul petentului în detenţie, astfel cum a fost analizat anterior, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de eliberare condiţionată, fiind îndeplinite cumulativ condiţiile prev. de art.59 şi art.60 din vechiul Cod penal", se mai arată în motivare.

Pe 24 mai 2017, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Rahova a decis, în unanimitate, amânarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu cu 5 luni, respectiv până la data de 23 octombrie 2017, "având în vedere perioada scurtă executată efectiv din pedeapsă până la acest moment (1.021 zile din 3.653 zile, respectiv 2 ani 9 luni şi 13 zile din 10 ani), faptul că liberarea condiţionată este doar o vocaţie şi nu un drept, oportunitatea liberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămânând la aprecierea comisiei, iar mai apoi a instanţei de judecată, faptul că, până la acest moment, deţinutul nu are un regim de executare inferior celui închis şi apreciind că se menţin şi temeiurile avute în vedere de comisie cu prilejul primei analize, când a fost amânată liberarea la o dată ulterioară momentului de faţă, apreciindu-se că scopul pedepsei nu a fost atins".

Dan Voiculescu a depus o cerere în instanţă, iar pe 9 iunie Judecătoria Sectorului 5 a decis că el poate fi eliberat condiţionat, însă hotărârea nu este definitivă.

Tag-uri: Dan Voiculescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ