Instanţa supremă anunţă sentinţa în dosarul de şantaj al fostului deputat Dan Păsat

| 12 dec, 2013

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor da sentinţa definitivă joi în dosarul în care fostul deputat PDL Dan Păsat este acuzat de şantaj şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de deputat.

Ultimul termen al procesului a avut loc luni, iar judecătorii au amânat sentinţa cu trei zile.

În sala de judecată, procurorul de şedinţă a cerut menţinerea pedepsei de trei de închisoare cu executare primită de Dan Păsat în aprilie 2013 şi aplicarea unor pedepse cu executare pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Constantin Marin şi Vasile Preda, ultimul fiind primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu.

"Nu am şantajat pe nimeni. Dacă mă găsiţi vinovat, vă rog să nu îmi daţi o pedeapsă privativă de libertate, pentru că am o soţie şi doi copii", le-a cerut Dan Păsat judecătorilor cu voce tremurândă, conform Agerpres.

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat pe 10 aprilie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare, acestuia fiindu-i confiscată şi suma de 1,8 milioane lei.

În acelaşi dosar, primarul comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani şi opt luni, iar Marin Constantin a primit cinci luni de închisoare cu suspendare, cu patru ani sub supraveghere.

Instanţa i-a obligat pe Dan Păsat, Vasile Preda şi Marin Constantin să plătească în solidar câte 5.000 euro daune către cele două părţi civile din dosar, Ionel Adrian Maria şi Ionel Costin Ionuţ.

Cei trei inculpaţi au declarat recurs.

În aprilie 2011, Dan Păsat, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de şantaj şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o persoană o îndeplineşte în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată primarul comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, Vasile Preda, pentru mărturie mincinoasă, şi Marin Constantin - pentru două infracţiuni de şantaj.

Potrivit DNA, în perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Marin Constantin, i-a ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenţă asupra a doi reprezentanţi ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman.

DNA preciza că ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentaţi sau a membrilor familiilor acestora - pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

'Totodată, prin ameninţări şi sprijinit de Marin Constantin, inculpatul Păsat a încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei menţionate să meargă la sediul primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei, care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contract de aducţiune apă potabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi urmat să fie remişi lui Dan Păsat', susţin procurorii.

Anterior, în cursul lunii noiembrie 2009, Dan Păsat exercitase presiuni psihice, ameninţându-l pe primarul comunei Toporu, pentru ca acesta să rezilieze un contract cu Agro Clas SRL şi implicit să efectueze plăţile aferente derulării contractului către firma deputatului - SC Prod Invest SRL -, în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate.

'Era vorba despre derularea unui contract în valoare totală de peste 3,8 milioane lei având ca obiect 'alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu'. Pe de altă parte, inculpatul Dan Păsat a încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu să facă demersuri ilicite prin care să favorizeze firma lui la câştigarea licitaţiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în aceea comună. Procedura de achiziţie publică urma a fi desfăşurată în decembrie 2009 - martie 2010', au mai constatat anchetatorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Păsat a efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăţii sale, pe lângă primarii mai multor localităţi din judeţul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucşani, Vărăşti, Letca Nouă, Valea Dragului) pentru a-i determina să efectueze plăţi, cu prioritate, către firma sa ori să o favorizeze în obţinerea unor contracte privind lucrări de interes public (baze sportive, extindere sediu primărie).

Procurorii susţin că, în acest fel, Păsat a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitatea de deputat, obţinând foloase necuvenite în sumă de peste 1,8 milioane lei. Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, la data de 17 martie 2010, Vasile Preda, primar al comunei Vărăşti, a făcut afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat.

'În concret, este vorba despre lămurirea circumstanţelor în care Dan Păsat a făcut demersuri pentru a obţine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat. Demersurile vizau pe de o parte obţinerea unor plăţi efectuate de Primăria Vărăşti şi cele în vederea câştigării, de către firma sa, a contractului având ca obiect 'construirea bazei sportive în Vărăşti'. Respectivul contract, în valoare de peste 1,5 milioane lei, a fost încheiat între primăria Vărăşti şi SC Prod Invest SRL, la data de 21 decembrie 2009', preciza DNA.

DNA a solicitat Camerei Deputaţilor, pe 7 octombrie 2010, încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Păsat, însă pe 8 februarie 2011 plenul Camerei inferioare a Parlamentului a respins prin vot solicitarea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ