Investitorii în Regatul Unit nu lasă Marea Britanie să iasă din UE

| 22 iul, 2013

Ochii oblici salvează unitatea UE. Traian Băsescu nu mai înţelege nimic.

La o săptămână după ce preşedintele declara că moldovenii noştri de dincolo de Prut nu au ochii oblici, încercând să ironizeze, nu foarte inspirat, demersurile absurde ale celor care vor să întregreze Moldova în Uniunea Eur-Asiatică a lui Putin, iată că ochii oblici revin în forţă. Şi nu promovează vreun proiect geopolitic asiatic. Culmea ironiei, ochii oblici pun umărul tocmai la salvarea proiectului european.

Concret, Japonia s-a alăturat apelurilor internaționale la adresa Marii Britanii cu privire la menținerea sa în Uniunea Europeană, considerând calitatea de membru al acesteia ca fiind un avantaj cheie pentru companiile care doresc să acceseze piața unică europeană. Reprezentantii niponi au subliniat faptul că peste 1.300 de companii au investit în Regatul Unit, creând 130.000 de noi locuri de muncă. Iar aceste locuri de muncă riscă să fie pierdute de Marea Britanie dacă îşi va diminua participarea la proiectul european.

Avertismentul japonezilor vine în contextul tot mai frecventelor luări de poziţie ale conservatorilor britanici cu privire la ipoteza ieşirii sau diminuării rolului Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. Opţiunea conservatorilor britanici este însă una populistă. În contextul insucceselor economice şi sociale ale guvernului condus de David Cameron, dreapta conservatoare britanică îşi caută cu disperare un colac de salvare în resentimentele britanicilor faţă de imigranţi şi Uniunea Europeană. Conform datelor Eurobarometrului din toamna anului trecut, 54% dintre britanici se declarau total de acord cu ideea că vor face faţă mai bine provocărilor viitorului din afara Uniunii Europene. Este un procent dublu faţă de Germania unde doar 27% vedea un viitor mai bun din afara UE sau România unde doar 24% dintre cetăţeni cred că am face faţă mai bine viitorului din afara Uniunii Europene.

Încercând să speculeze euroscepticismul insular al britanicilor, conservatorii au propus chiar un proiect de lege privitor la convocarea unui referendum care să decidă o eventuală ieșire a ţării în UE. Numai că, după cum o dovedește reacția Japoniei, o asemenea perspectivă s-ar putea dovedi fatală pentru economia Marii Britanii.

Deși nu a fost cu totul ocolit de efectele crizei mondiale, Regatul Unit stă semnificativ mai bine din punct de vedere economic comparativ cu alte țări din Uniune. Numai că această situație se datorează în bună măsură statutului special pe care insula îl are în circuitul economic al Uniunii Europene. Marea Britanie a reprezentat până acum una dintre principalele porți de intrare ale companiilor de peste ocean sau ale celor asiatice către piața europeană unită.

Or, prin ieșirea din Uniunea Europeană, Regatul Unit riscă să își piardă acest avantaj major. Dacă vor întoarce spatele bătrânului continent, britanicii s-ar putea să constate că devin brusc neatractivi nu doar pentru japonezi, ci și pentru sud-coreeni sau chiar pentru americani. Așa că, dacă vor să păstreze economia britanică pe linia de plutire, conservatorii nu au de ales și trebuie să abandoneze gândurile de ieșire din UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ