IOHANNIS a promulgat legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi"

| 15 iul, 20:00

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi", transmite Agerpres.

 

Pe 18 iunie, în calitate de for decizional, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă "Constantin Brâncuşi".

"Prin refuzul statului român din anii '50 de a primi moştenirea lăsată de Brâncuşi prin testament s-a produs o gravă eroare de decizie care l-a trădat nu atât pe acest mare sculptor a cărui dorinţă nu a fost îndeplinită, cât a trădat poporul român care a privit mereu cu recunoştinţă şi admiraţie creaţiile artistice excepţionale pe care Constantin Brâncuşi ni le-a dedicat. Muzeul dedicat lui Brâncuşi va fi în Târgu Jiu şi va fi în subordinea Ministerului Culturii. El va avea ca obiectiv promovarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, va avea în vedere identificarea, inventarierea tuturor lucrărilor marelui artist, precum şi reunirea acestora într-o expunere de tip virtual, iniţierea şi elaborarea de lucrări şi programe de cercetare asupra operei şi vieţii lui Brâncuşi", a declarat, în plen, la acea dată, iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Gheorghe Udrişte.

El a adăugat că proiectul are în vedere acordarea de sprijin de specialitate autorităţilor locale şi entităţilor cu drept de administrare în vederea protejării şi conservării ansamblului monumental "Calea eroilor" care urmează să fie înscris pe lista monumentelor patrimoniului naţional UNESCO, precum şi iniţierea de tabere de sculptură cu Uniunea Artiştilor Plastici.

Potrivit iniţiatorului, muzeul va acorda sprijin material şi de specialitate pentru reabilitarea casei memoriale Constantin Brâncuşi de la Hobiţa.

Tot miercuri, şeful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 47 din Legea administraţiei publice locale nr. 215 / 2001, a Legii pentru modificarea art. 21 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/ 1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, a Legii pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/ 2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, a Legii privind planificarea apărării şi a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Cehe privind mormintele de război, semnat la Bucureşti la 6 octombrie 2014.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ