Iohannis nu a pus niciodată umarul la USL, dar îşi dă cu părerea

| 15 mai, 2014

Klaus Iohannis se află pe o pistă greşită fiindcă este puţin probabil ca Traian Băsescu şi Crin Antonescu să gireze eventualele pretenţii ale sibianului.

Profitând de absenţa din ţară a lui Crin Antonescu, aflat într-o deplasare în SUA, prim-vicepreşedintele liberal s-a gândit că n-ar strica să potenţeze retorica anti-USL. Primarul Sibiului, îmbărbătat probabil de poziţia din sondaje, a ţinut să sublinieze că formula USL apaţine trecutului şi nu mai poate fi reactivată. "Dacă se mai poate reface USL, răspunsul este unul extrem de simplu: nu se mai poate. Nu se poate în nicio variantă, pentru că USL s-a rupt din cauza unei incompatibilităţi între PNL şi PSD la care, din păcate, s-a ajuns după foarte scurt timp. Foştii noştri parteneri speculează în continuare că multă lume a votat USL şi şi-ar fi dorit să meargă un pic mai departe folosind în campanie într-un mod aproape perfid acest slogan «USL trăieşte, USL merge mai departe». USL nu mai există, nu merge mai departe şi nu se va reface", a declarat Klaus Iohannis într-o emisiune TV.

Tactic vorbind, Klaus Iohannis a picat în aceeaşi capcană ca şi Crin Antonescu. Culpa pentru ruperea USL este atribuită de români conducerii PNL, iar reluarea acestui discurs nu poate decât să lovească suplimentar în formaţiunea liberală şi în şansele ei de a obţine un rezultat rezonabil în alegerile de la finalul lunii. A decreta moartea USL, când mulţi dintre liberalii din teritoriu îşi doresc regenerarea proiectului, denotă o abordare superficială şi mai ales într-o evidentă contradicţie cu aşteptările cetăţenilor.

Mai nou, discursul lui Klaus Iohannis seamănă izbitor cu cel al lui Traian Băsescu. Prin faptul că invocă decesul USL, prim-vicepreşedintele PNL îi face practic jocurile şefului statului. Cât timp a funcţionat bine, ferită de orgoliile şi ambiţiile exacerbate ale lui Crin Antonescu, USL a reprezentat o contrapondere puternică la Traian Băsescu. Desigur, poziţionarea lui Klaus Iohannis, atât de virulentă împotriva refacerii USL, are şi o miză proprie importantă. În USL, primarul Sibiului a jucat un rol marginal. Într-o formulă a dreptei unificate, pentru care Klaus Iohannis face un lobby intens, fruntaşul liberal speră să aibă un cuvânt mult mai greu de spus şi să obţină chiar o candidatură-surpiză la preşedinţie. Dacă aşa stau lucrurile, Klaus Iohannis se află pe o pistă greşită fiindcă este puţin probabil ca Traian Băsescu şi Crin Antonescu să gireze eventuale pretenţii ale sibianului.

Trebuie spus că evaluările lui Klaus Iohannis la adresa USL sunt un bun indicator al dozei de tupeu specifice prim-vicepreşedintelui PNL. La momentul constituirii USL, Klaus Iohannis era liderul Formului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Deci, nu era parte a USL şi nici nu a votat USL în decembrie 2012. Prin urmare, în ce calitate îşi permite primarul Sibiului să decreteze disoluţia definitivă a USL?

Pentru Klaus Iohannis, transformat într-un timp foarte scurt dintr-un personaj politic discret la nivel local într-un politician cu o prezenţă tot mai pregnantă la centru, se prefigurează o problemă deloc neglijabilă. Anume aceea că în locul unui profil constructiv, prim-vicepreşedintele PNL vine cu aceeaşi retorică ofensivă şi distructivă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea lui de a reprezenta în mod real o alternativă pe scena politică. Fiindcă România nu mai are nevoie de oameni politici croiţi după chipul şi asemănarea lui Traian Băsescu, ci de lideri autentici care să pună cărămidă cu cărămidă la edificul României europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 mai, 2014
LOL
Se pare ca a aparut din nou dusmanul USL
Este Iohanis ,prezumtiv prezidentiabil cu sanse
Slugile virtuale ale lui Sultanescu ataca din toate pozitiile..
cu toate armele din dotare...
ei discuta tactica gresita a PNL,sunt consilieri platiti bine si se pare ca degeaba..
adica nu vad barna din ochii lor
in acest sens circula o poanta prin oras,posibil falsa sau adevarata,
cica ar fi propus ca Dna Corina C sa apara pe afise in costumul ala de baie in care s-a fotografiat pentru americanul ala...
zicea ca impusca doi iepuri deodata:UE si SUA
tot asa se mai spune ca discutia s-a blocat in momentul in care insista sa puna si decoratia aia primita..
atunci toti si-au adus aminte ca tot el l-a dat castigator pe Geoana,si din fericire,discutia s-a terminat aici...
despre detaliul cu decoratia mai multe cred ca stie Ferenczy;el este mai atent la detalii,la posete, la pantofi ,la snurul de la parasute..
de ,ziarist vechi,colaborator CTP....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ