Iohannis: Nu sunt de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari

| 05 sep, 2013

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că este împotriva eutanasierii masive a câinilor comunitari. Cel de-al doilea om din PNL a subliniat că soluţia eutanasierii este de luat în calcul doar pentru câinii bolnavi şi nu ca metodă generală.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, totodată primar al Sibiului, Klaus Iohannis, eutanasierea masivă a câinilor comunitari este o soluţie "barbară" şi nu trebuie luată în calcul decât pentru câinii bolnavi.

"Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluţie pentru câinii bolnavi, cu malformaţii, probabil. Cred că ar trebui studiată puţin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi, fiindcă există astfel de exemplare. Se pot identifica şi se pot eutanasia. Dar ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară. Dacă vorbim de legistaţie (…) nu ar fi benefică o lege detaliată, fiindcă fiecare localitate are specificul ei", a spus Iohannis, joi, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Prim-vicepreşedintele PNL consideră că problema câinilor comunitari este una care ţine de "curtea primăriilor, nu a Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei sau ONG-urilor".

"Nu este o problemă de Guvern, una centrală. Este o problemă de guvernare locală. Problema este în curtea primăriilor, nu a Parlamentului, a Guvernului, a Preşedinţiei, şi nici a ONG-urilor. ONG-urile au un rol important de sprijin şi noi avem parteneriate de acest fel care ne ajută, dar ele nu rezolvă problema şi nici nu ar fi cinstit să aşteptăm de la ONG-uri să rezolve o problemă de gospodărire locală. Nu cred că toate problemele care sunt de interes public major trebuie rezolvate integral prin inventarea unei noi legi sau unei ordonanţe. Legislaţia poate fi îmbunătăţită, dar problema trebuie rezolvată acolo unde apare, în comunitatea locală", a declarat liderul liberal.

Doar sterilizare în Sibiu

Potrivit acestuia, în Sibiu, problema câinilor comunitari este bine gestionată, câinii comunitari fiind luaţi de pe stradă, sterilizaţi şi igienizaţi la Centrul din Dealu Guşteriţei, ţinuţi acolo timp de două săptămâni, după care, dacă nu îi adoptă nimeni, sunt repuşi în teritoriu, însă prin sterilizare câinii vor dispărea natural.

"După părerea mea, modul în care am început noi, în 2008, să rezolvăm problema, este o cale bună, dar care necesită mai mulţi ani. Noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înfiinţat un serviciu public care se ocupă de acest lucru. Câinii sunt prinşi în oraş, duşi la centru, unde sunt sterilizaţi, igienizaţi, ţinuţi la dispoziţia sibienilor cam 2 săptămâni, timp în care aceşti câini pot fi adoptaţi. Cei care nu vor fi adoptaţi, după perioada prevăzută de lege, vor fi repuşi în oraş, în cartierul de unde au fost luaţi. În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalităţii şi, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban. Nu se întâmplă repede, fiindcă aceşti câini sunt destul de rezistenţi, dar şi fiindcă foarte mulţi sibieni care nu doresc să preia răspunderea pentru un câine îl hrănesc totuşi pe lângă bloc, de exemplu", a explicat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a ţinut să precizeze de ce este bun conceptul oraşului său: pentru că este un concept lipsit de barbarie inutilă. "Am auzit luări de poziţii în media că să omorăm toţi câinii vagabonzi. Nu mi se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oarşe, dacă îmi amintesc bine acum câţiva ani chiar şi în Bucureşti, fără niciun fel de succes", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai explicat că există şi alte soluţii pentru a scăpa de câinii maidanezi, una fiind adopţia internatională, care a fost îmbrăţişată la Sibiu.

"Noi am dezvoltat împreună cu o serie de ONG-uri o serie de programe foarte bune, ONG-uri care intermediază adopţii de câini şi în Germania, şi în Austria şi în altă parte, dar şi în ţară. Avem programe de conştientizare în şcoli care vin să arate şi ce se poate face pentru a veni în sprijinul unui câine şi ce trebuie evitat pentru a preveni astfel de accidente tragice", a mai declarat primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sibiu, din 2009, când a debutat un program de sterilizare a câinilor comunitari din oraş şi până în prezent, au fost sterilizaţi 6.612 câini. Primarul Klaus Iohannis a spus că, estimativ, în prezent, în municipiu există până în 3.000 de câini comunitari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ