Iohannis s-a supus unui om de 10%

| 03 noi, 2014

Acum, că a trecut primul tur al alegerilor prezindențiale putem trage linie pentru a vedea cum ar putea evolua  dinamica electorală în turul secund, mai ales că deja avem o serie de rezultate parțiale. Potrivit celor mai recente date furnizate deja de Biroul Electoral Central, luni dimineața, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, obținuse 40,33% din voturi în timp ce competitorul său de la ACL, Klaus Iohannis 30,44%.

În termeni reali, pentru Victor Ponta au votat 3.771.422 de alegători, iar pentru Klaus Iohannis doar 2.846.227. Astfel, dacă Victor Ponta este, în termeni relativi, cel mai performant candidat al stângii din ultimul deceniu, Klaus Iohannis a reușit performanța negativă de a pierde primul tur cu un ecart de aproximativ 10 procente, care pare să crească de la o raportare a BEC la alta.

Tot conform ultimelor cifre oficiale emise de BEC, pe locul al treilea s-a clasat candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu, care a obținut 5,40% (504.880 voturi), urmat de Elena Udrea (PMP) cu 5,18% (484.397 voturi), Monica Macovei — independent cu 4,46% (417.865 voturi) și Dan Diaconescu (PP-DD) — 3,99% (373.944 voturi).

Privind aceste cifre și mai ales având în vedere cum se vor comporta cel mai probabil cei care le-au obținut, vedem de fapt cât de mare este dezavandajul candidatului Alianței Creștin Liberale se află în raport cu contracandidatul său. Indiferent dacă liderul PLR Călin Popescu-Tăriceanu se va alia sau nu cu Victor Ponta, este greu de crezut că Iohannis va reuși să convingă o mare parte din alegătorii celui de-al treilea clasat, din moment ce formațiunea liberal-reformatoare a apărut exact ca o reacție la deciziile PNL din ultimele luni.

Pe cale de consecință, candidatul ACL trebuie să le atragă din partea sa pe Elena Udrea și Monica Macovei, cele aproximativ 900.000 de voturi obținute împreună de cele două făcând de fapt diferența în primul tur dintre Ioahnnis și Ponta. Cu alte cuvinte, dacă vrea să ajungă la Cotroceni, Klaus Iohannis are nevoie disperată de cât mai mult din voturile celor două candidate, plus ce mai poate strânge mașinăria electorală a ACL în următoarele două săptămâni. Desigur, trebuie precizat că între cele două tururi există întotdeauna o diferență în ceea ce privește participarea, la turul secund aceasta crescând.

Însă, la fel ca și în cazul lui Klaus Iohannis, în spatele celor două candidate se află același Traian Băsescu, care, probabil, își va declara în curând sprijinul oficial pentru Iohannis pe ideea că orice candidat al dreptei este mai bun decât liderul Alianței PSD-UNPR-PC. În realitate, acest anunț nu reprezintă decât o recunoaștere a  unei stări de fapt deja existente. Mai interesant este însă că dintre cei trei candidați ai lui Traian Băsescu, Klaus Iohannis a obținut cel mai mare scor, deși a beneficiat cel mai puțin de sprijinul liderului de la Cotroceni.

Astfel, devine evident că, în realitate, candidatul ACL lucrează mai mult sau mai puțin pe față pentru un politician care după zece ani de mandat de președinte nu poate obține pentru favoritele sale principale decât zece procente. Cât despre concesiile pe care Iohannis i le va face lui Traian Băsescu, ele rămân de văzut, deși cel mai probabil va fi vorba despre vreo funcție importantă și mai ales despre o oarecare formă de protecție. Însă, realitatea crudă, demonstrată de cifre este că domnul Iohannis și principalul său competitor politic, pentru care nici măcar nu a contat în mod real până acum,  nu au aproape nicio șansă de a câștiga în turul doi în fața unui Victor Ponta aflat la mare distanță.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ