Iohannis stă la cutie să nu fie măturat de dezastrul europarlamentarelor

| 29 apr, 2014

Înainte de ruperea USL şi în zilele imediat următoare ieşirii PNL de la guvernare, Klaus Iohannis era nelipsit din peisajul media. Prim-vicepreşedintele PNL era avangarda lui Crin Antonescu, nelipsit de la orice conferinţă de presă şi actor politic de prim-plan, împuternicit de către preşedintele liberal să vorbească în numele partidului pe orice temă.

Mai nou, în plină campanie electorală pentru europarlamentare, Klaus Iohannis a disparut din peisaj. Situatia este cel putin bizară, din moment ce vectorii de imagine ai unui partid sunt teoretic activaţi atunci când formaţiunea are mai mare nevoie. Cum alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un moment al adevărului pentru PNL, ar fi fost de aşteptat ca primarul Sibiului să îşi asume o prezenţă mai activă şi un rol de prim-plan în campania PNL la europarlamentare.

De principiu, absenţa lui Klaus Iohannis din campanie are două explicaţii. Mai întâi, primarul Sibiului este cel mai probabil conştient că alegerile pentru PE prefigurează un dezastru pentru PNL. Conform ultimului sondaj CSCI, PNL beneficiază de o intenţie de vor de numai 15%, mult sub cota alianţei PSD-PC-UNPR care ar fi votată de 42% şi, mai ales, sub obiectivul propus şi asumat de catre Crin Antonescu de 20%. De aici decurge practic şi a doua explicaţie pentru absenţa lui Klaus Iohannis de pe scena politică. Astfel, cum Crin Antonescu a precizat că va demisiona în cazul unui scor electoral sub 20% la europarlamentare, nu este exclus ca prim-vicepreşedintele PNL să îşi facă propriile calcule legate de o eventuală preluare a şefiei PNL precum şi a poziţiei de prezidenţiabil. Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis îl lasă pe Crin Antonescu să încaseze toate criticile în perspectiva ratării obiectivului la europrlamentare pentru ca apoi să facă figură de alternativa la Crin Antonescu.

Indiferent de calculele lui Klaus Iohannis, situaţia nu este deloc favorabilă PNL-ului. Formaţiunea lui Crin Antonescu este în derivă şi are nevoie de o minune pentru a obţine un scor decent la alegerile din 25 mai. Marea problemă a liberalilor este aceea că, după decizia iresponsabilă de rupere a USL asumată de Crin Antonescu, electoratul a înţeles că miza liderului PNL este una şi bună – obţinerea fotoliului de la Cotroceni, indiferent de mijloace şi fără a ţine cont în niciun fel de agenda reală a populaţiei.

Foarte probabil, un rezultat sub aşteptări la europarlamentare va aduce cu sine şi contestaţii masive în PNL prin care se va cere capul lui Crin Antonescu. Prin urmare, visele prezidenţiale ale liderului liberal riscă se se năruie, în ciuda tuturor eforturilor disperate al lui Crin Antonescu care nu a ezitat să pactizeze cu duşmanul (Traian Băsescu) pentru a-şi satisface propriile orgolii legate de prezidenţiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ