Iohannis: Susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate

| 26 noi, 12:36

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că susține prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate, fiind de părere că educația în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă.

"Trebuie să recunoaștem faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța prevenției, a unui stil de viață sănătos și a informării ca acces la mai multă responsabilitate față de propria sănătate. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților. Personal, susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate și cred că educația în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă. (...) Este deja larg cunoscut faptul că cele mai răspândite boli ale societății moderne pot fi evitate prin prevenție", a spus șeful statului, la dezbaterea "Educație pentru sănătate".

El a subliniat că există un consens "declarativ" atât în opinia majorității românilor, cât și a politicienilor cu privire la faptul că sănătatea și educația sunt cruciale. "Dar ceva lipsește, evident, până la a avea în realitate rezultate palpabile și constante în timp", a arătat Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că "de siguranța și sănătatea copilului de astăzi depind sănătatea și bunăstarea adultului, precum și dezvoltarea societății de mâine".

"Educația pentru sănătate, realizată în cadrul formal al sistemului de învățământ, este o mare oportunitate. Este o primă cale prin care copiii pot afla informații corecte despre diferite aspecte ale sănătății și începutul formării unor atitudini și deprinderi care vor avea efecte pentru sănătatea lor de-a lungul întregii vieți. O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare atunci când debutează la o vârstă fragedă. Școala are o autoritate morală recunoscută și, de aceea, educația pentru sănătate asigurată prin intermediul acesteia capătă o recunoaștere individuală și socială deosebită", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, învățământul românesc are nevoie de o abordare integrată a conceptului de educație pentru sănătate, care implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă și presupune existența în fiecare unitate de învățământ a unei ambianțe școlare ce inspiră curățenie, siguranță și igienă, implică asigurarea asistenței medico-sanitare de urgență în timpul programului, alocarea timpului și dotărilor necesare pentru educație fizică și sport, existența personalului și activităților de consiliere psihopedagogică.

"Trăim într-o societate globală, interconectată, în care accesul la informații este liber, iar sursele sunt multiple, o lume în care amenințările la adresa sănătății vin de oriunde: alimentație, stres, poluare, necunoașterea riscurilor de sănătate asociate diferitelor tipuri de comportamente. Singurul filtru pe care copiii îl au este educația, principala lor protecție în fața riscurilor și incertitudinilor prezentului. De aceea, îmi exprim convingerea că împreună, depășind barierele de tipul 'pe vremea mea', vom găsi soluții eficiente, adecvate vremurilor noastre și contextului plin de provocări în care ne aflăm", a conchis șeful statului.

La eveniment au participat miniștrii Educației — Adrian Curaj, Tineretului și Sportului — Elisabeta Lipă, Sănătății — Patriciu Achimaș-Cadariu și Muncii — Claudia Costea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ