Iohannis, ultima carte a lui Crin Antonescu

| 11 feb, 2014

Nu sunt unul dintre cei preocupați prea des de bucătăria politicii, cu atât mai puțin a celei românești, dar, având în vedere că anul acesta este unul important – fiind anul europenelor și prezidențialelor – consider că un comentariu politic despre agitația din ultimele zile nu poate face rău. Cu atât mai mult cu cât, cred eu, ar putea să anunțe și eventuale surprize legate de viitorul candidaților prezidențiali cunoscuți la acest moment.

Când spun asta, mă refer la cazul Iohannis, căci despre un caz vorbim, un caz care exprimă jocul unuia dintre candidații la președinție – Crin Antonescu – un joc care se poate dovedi extrem de repede un mare bluf. Nu este exlus ca ceea ce vedem acum să fie ultima carte pe care președintele PNL o mai joacă, pentru a rămâne în postura de candidat cu mari șanse să fie viitorul președinte al României.

Să mă explic.

Domnul Antonescu a început să piardă din popularitate și din intenția de vot. Nu o spun eu, o spun sondajele, indiferent de care sunt acestea. Scăderea președintelui PNL pare să se reflecte și în procentele partidului său, care se apropie, din datele apărute public, de rezultatul din 2009. Acel rezultat a fost considerat atunci slab, dar acum ar fi un dezastru pentru un președinte de partid care dorește să fie candidatul unei alianțe care deține 70% din Parlament. Cam greu să fi un astfel de candidat, dacă nu obții mai mult de 16-17% în alegeri, mergând doar cu partidul tău.

Prestația PNL în Guvern a fost, din păcate, de multe ori deficitară sau problemele de imagine au acoperit activitatea efectivă a miniștrilor proveniți din rândurile liberalilor. Asta, dincolo de acei miniștri care au fost, pare-se, sabotați de propriul lider. PNL a pierdut din Guvern oameni din cauza problemelor cu ANI, cum sunt cazurile Hellvigh, Silaghi sau Mihalache. PNL a pierdut oameni din Guvern din cauza dosarelor care le-au fost deschise, cum este cazul Vosgania. PNL a pierdut oameni din Guvern pentru că aceștia urmau să meargă la pușcărie, cum a fost cazul Fenechiu.

Acum, Crin Antonescu pare că a decis să facă o mișcare de forță, în care interesele de imagine, promovarea lui Iohannis, s-au suprapus peste cele politice, îndepărtarea din guvern a unor oameni care nu îl mai ascultă în totalite. A fost, spre exemplu, eliminat Chițoiu, pentru faptul că ar fi devenit prea apropiat de PSD.

Problema liderului liberal este că toți acești oameni au ajuns în Guvern la insistențele sale, iar plecările lor sunt decontate, în primul rând, de președintele PNL. Este dificil să explici de ce partidul tău a pierdut 7 miniștri, în timp ce colegii de guvernare niciunul.

Antonescu a jucat până acum, deci, cărți perdante. Acum, a scos asul, un Klaus Iohannis cu imagine bună și care a reușit, în 2009, să strângă în jurul său o majoritate politică. Mai există o carte de valoare în PNL – Tăriceanu – dar aceasta nu pare a fi în mâna actualului lider al liberalilor.

Ce va urma acum? Va câștiga Crin Antonescu procente? Vom vedea, dar mai degrabă nu, dacă nu pune capăt agitației legate de mandatul de primar al lui Iohannis. Toată chestiunea pare oportunistă. Aceasta, cu atât mai mult cu cât jocul președintelui PNL a devenit străveziu în momentul în care nu l-a lăsat pe Iohannis să preia funcția de ministru de Interne și să mai aștepte să vadă ce se întâmplă cu cea de vicepremier.

Va crește PNL? Multe depind de prestația lui Iohannis în Guvern, într-o poziție în care acesta nu a mai fost și unde lucrurile sunt mai complicate decât la o primărie. Dacă jocul nu iese, se duce și mitul Iohannis, pierde și Antonescu, pierde și PNL, caz în care este game-over. Este un joc foarte riscant de cere pesediștii nu par speriați dar care îi poate costa pe liberali și pe Antonescu, personal, mai totul.

Pentru mine, cel mai important lucru este ca aceste jocuri, pe care nu le înțeleg tot timpul, să nu afecteze activitatea de guvernare, mai ales într-un moment în care lucrurile se mișcă tot mai bine în plan economic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 feb, 2014
cantautor
tu nu intelegi tot timpul aceste jocuri politice...
dar simti nevoia de comentarii politice care nu fac rau...
te-am citat..
pai daca nu le intelegi tot timpul,de unde sa stim noi ca este un comentariu pertinent al tau ,dupa ce ai inteles ceva,sau ai primit textul?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ