UPDATE. Islanda: Vulcanul Bardarbunga ar putea produce cea mai mare erupţie din 1875

| 29 aug, 2014

Islanda a interzis vineri traficul aerian deasupra Bardarbunga, după ce vulcanul a intrat în erupţie în noaptea de joi spre vineri, fără însă ca, într-o primă instanţă, să fie aruncată în atmosferă cenuşă, a anunţat Protecţia Civilă.

UPDATE. Situaţia vulcanului islandez Bardarbunga evoluează 'inedit', întrucât magma pe care o aruncă se îndreaptă în mod periculos către un alt vulcan, Askja, ceea ce ar putea provoca o erupţie enormă, potrivit vulcanologului Alain Bernard, scrie vineri ziarul belgian 'Le Soir', preluat de Agerpres.

În ultimele zile, la vulcanul Bardabunga s-a observat apariţia unei falii de circa un kilometru lungime şi intrarea în faza de erupţie.

'Fisura a apărut în afara gheţarului' care acoperă vulcanul, a precizat specialistul de la Universitatea Liberă din Bruxelles. 'Această deschidere va permite lavei să se scurgă, magma fiind foarte fluidă. Riscul unei erupţii masive sub gheţar, care producă un uriaş nor de cenuşă este prin urmare redus', a estimat expertul. El a avertizat însă că este nevoie de prudenţă, ţinând cont că erupţia vulcanului Eyjafjallajökull din 2010 a început la fel de 'inocent'.

'Actuala erupţie are un caracter particular, deoarece magma s-a deplasat în subteran pe o distanţă de 40 de kilometri. Este pentru prima dată de când se folosesc instrumente de măsurat când se înregistrează o asemenea evoluţie. Direcţia spre care se îndreaptă stârneşte îngrijorare deoarece tunelul de lavă se duce direct spre Askja, un alt vulcan foarte activ din regiune. Aportul de căldură ar putea fi de ajuns pentru a produce o erupţie explozivă de mare amploare, precum cea din 1875. Progresia s-a încetinit însă în cursul ultimelor ore. Evoluţia situaţiei poate duce fie la o erupţie clasică, prin falia deschisă, fie la o continuare a direcţiei spre Askja. Ceea ce poate fi problematic', a explicat vulcanologul.

Vulcanul Askja este cunoscut pentru erupţia uriaşă din 1875, fumul şi cenuşa aruncat ajungând până în Suedia şi Norvegia. Numeroşi islandezi au fost nevoiţi să plece atunci din ţară.

 

Institutul meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanică, a ridicat nivelul de alertă la maximum, 'roşu', cod de alertă pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă.

'O erupţie vulcanică a început (...) imediat după miezul nopţii' (00.00 GMT)', a indicat într-un comunicat Protecţia Civilă. Potrivit acesteia, erupţia a avut loc la nivelul câmpului de lavă Holuhraun, aflat în centrul insulei, foarte departe de zona locuită. 'Pentru moment sistemul radar nu a detectat cenuşă vulcanică (...) Seismul provocat de erupţie este de intensitate redusă, ceea ce indică o erupţie fără o activitate explozivă semnificativă', a indicat sursa citată.

Potrivit comunicatului, 'cercetătorii aflaţi în zona din jurul erupţiei estimează că fisura vulcanică în Holuhraun (...) se întinde pe aproximativ un kilometru'.

Bardarbunga, vulcanul imens aflat sub cel mai mare gheţar din ţară, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi din Atlanticul de Nord, aşa cum a făcut-o vulcanul Eyjafjallajökull în 2010.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ