Iulia Motoc aleasă de plenul APCE ca judecător la CEDO

| 01 oct, 2013

Iulia Motoc a fost aleasă de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să ocupe funcţia de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, deputatul PNL Alina Gorghiu, membru în delegaţia Parlamentului român la APCE.

Alina Gorghiu a afirmat că Iulia Motoc nu trebuie să uite că judecătorii nu merg la CEDO pentru a reprezenta interesele statelor din care fac parte, punctând că are convingerea că aceasta va fi o persoană imparţială. 'În decembrie vom avea un nou reprezentant, un nou judecător la CEDO. În primul rând cred că trebuie să mulţumim pentru mandatul său judecătorului Corneliu Bîrsan şi apoi să urăm un mandat uşor doamnei Motoc. Doamna Motoc nu trebuie să uite că judecătorii nu merg la CEDO pentru a reprezenta interesele statelor din care fac parte în cadrul Curţii, ci sunt persoane complet imparţiale, care pronunţă decizii pentru a statua asupra cererilor individuale sau între state privind încălcările drepturilor enunţate de Convenţia europeană a drepturilor omului. Iar eu am convingerea că aşa va fi şi la fel va face orice judecător din partea României', a susţinut deputatul liberal. 

La începutul lunii iunie, Ministerul Justiţiei informa că, în urma publicării anunţului privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător la CEDO, au fost depuse şapte candidaturi, respectiv Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Panţîru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu. 

Guvernul a aprobat, pe 19 iunie, lista candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO. Pe această listă se aflau Bianca Andrada Guţan, Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu, propunerea de rezervă fiind Tudor Panţîru.

Pe 26 iunie, comisiile juridice şi pentru drepturile omului ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil candidaturile a trei judecători pentru CEDO - Bianca Guţan, Florin Streţeanu şi Tudor Panţîru -, în timp ce candidatura Iuliei Motoc a fost avizată negativ. 

În august, grupul de experţi consultativ al APCE a solicitat Guvernului României clarificări suplimentare pentru unul dintre candidaţii aflaţi pe lista cu propunerile ţării noastre pentru funcţia de judecător CEDO. 

Ulterior, Ministerul Justiţiei a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi înaintate Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO în sensul retragerii candidaturii Biancăi Guţan şi înlocuirii cu Tudor Panţîru. 

Mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan, va înceta la 16 decembrie 2013.


***

Judecătorul Iulia Motoc declara pe 1 august că va renunţa la funcţia de la Curtea Constituţională a României (CCR) doar dacă va fi aleasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). 

În cazul în care aceasta îşi va da demisia din CCR, preşedintele acestui for, Augustin Zegrean, va sesiza, potrivit legii, Senatul în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului Iuliei Motoc, în vederea numirii unui nou judecător.

Mandatul judecătorului care va fi numit va înceta la expirarea duratei celui pe care l-a avut membrul CCR înlocuit.

Judecătorul Iulia Motoc a fost numită în 2010 la CCR din partea Senatului, iar mandatul său ar urma să expire în 2019.

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, constatarea încetării mandatului se face de preşedintele Curţii Constituţionale. 

Art.68 alin. (2) prevede: 'În cazul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută la alin.(1), în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit'.

Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor lor şi sunt inamovibili pe durata mandatului. Funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

Judecătorii CCR depun jurământul în faţa preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Actuala componenţă a CCR este: Daniel Morar, numit de preşedintele României, Mona Pivniceru, de Senat, Valer Dorneanu, de Camera Deputaţilor, - desemnaţi în 2013, Petre Lăzăroiu, de preşedintele României, Iulia Motoc, de Senat, Mircea Ştefan Minea, de Camera Deputaţilor, - desemnaţi 2010, Augustin Zegrean, de preşedintele României, Valentin-Zoltán Puskás, de Senat, Tudorel Toader, de Camera Deputaţilor, - desemnaţi în 2007.

Potrivit Constituţiei, CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ