Klaus Iohannis, despre viitorul guvern: Consultările, în varianta optimală, vor avea loc mâine, cel târziu poimâine

| 04 noi, 18:10

Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă în urma demisiei Guvernului Ponta. Preşedintele a arătat că, după ce va primi demisia cabinetului Ponta, va demara negocierile cu partidele politice pentru instalarea viitorului guvern.

Obiectiv.info vă prezintă integral declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, aşa cum a fost ea redată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale:

„Bună seara, dragi români! Astăzi am avut un eveniment foarte important internaţional care s-a desfăşurat aici, la Bucureşti. Am avut, în cursul acestei dimineţi, un summit NATO la care au participat opt şefi de stat din regiune şi încă două delegaţii. Am ajuns la concluzii foarte importante, concluzii de substanţă în ce privește evoluţia în flancul estic al NATO. Acest summit a atras foarte multă atenţie internaţională şi a fost o bilă albă pentru România.

În acelaşi timp, în paralel cu Summitul NATO am avut şi evenimente interne asupra cărora voi face câteva aprecieri acum. Acum un an de zile am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Acum un an de zile voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu Preşedintele României. Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante, alt fel de a face politică, o clasă politică nouă, o abordare nouă, o politică curată. Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România. Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest alt fel de politică, o politică curată, nouă, o politică transparentă. De atunci am făcut încă mulţi paşi în direcţia bună, paşi mai mici desigur decât primul pas care a constat în alegerea Preşedintelui României.

În ultimele săptămâni însă lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident. Poliţistul Bogdan Gigină care conducea o coloană oficială a murit într-un accident. Acest lucru a produs multe emoţie, multă indignare. După zece zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim aşa, nervul naţiunii, a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Oamenii, care iniţial au fost doar indignaţi, au devenit revoltaţi. Au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au așteptat, de ce să nu spunem, demisii din partea unor politicieni care, evident, au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu. Foarte târziu au înțeles că nu pot face orice, nu pot ignora voința poporului. Acele accidente, și cu polițistul care a murit într-un accident, și tragedia de la clubul Colectiv, s-au produs fiindcă legi și norme au fost ignorate, fiindcă cei care au fost responsabili de verificarea, care au fost responsabili de impunerea legii nu și-au făcut datoria și atunci oamenii, la început mai timid, pe urmă tot mai vocal, au cerut o schimbare.

Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta indignarea, revolta, nemulțumirea. Majoritatea, în București, dar și în multe alte orașe, s-a ieșit în stradă și trebuie să recunoaștem, manifestanții au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simț, au solicitat demisiile celor vinovați, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au mers în diferite locuri, unde și-au spus nemulțumirile, practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă: schimbarea.

În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat şi dacă s-ar fi impus respectarea normelor şi a legilor, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Acum avem o situaţie nouă, un guvern demisionar. Aştept ca prim-ministrul demisionar să îmi înainteze demisia, demisia Guvernului, şi, imediat după aceea, voi lua legătura cu partidele politice parlamentare şi voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări, în varianta optimală, vor avea loc deja mâine, cel târziu poimâine. Vreau încă în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluţionarea acestei situații. Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja şi partidele şi analiştii au vehiculat fel şi fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași şi după prima rundă de consultări, voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ceea ce priveşte demersul ulterior. Însă, aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas în direcţia schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii performanţei clasei politice româneşti înspre o politică aşa cum ne-o dorim cu toţii: eficientă, pragmatică, transparentă. Mai e mult de făcut.

Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetățeni, o politică previzibilă și transparentă. Şi, apropo de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile şi care au fost formulate în cursul demonstrațiilor de aseară, este adevărat. Şi demonstranţii aici au făcut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt solicitări de bun simţ. S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti care sunt supuse riscului seismic şi unde trebuie intervenit. Perfect adevărat. S-a vorbit despre îmbunătăţirea situaţiei din spitale. Perfect adevărat. Au fost făcute propuneri care cu siguranţă trebuie să fie luate în seamă de politicieni. Şi oricine va fi în următorul guvern va trebui să ia seama de aceste chestiuni şi va trebui să vină cu soluţii. Pentru asta este nevoie de consultări, este nevoie de consultări publice şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să asculte pe cel care i-a trimis acolo, pe cetăţean. Şi atunci vom putea împreună să rezolvăm mult mai repede, mult mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute. Dacă e să fim cinstiţi, noi ştim aceste lucruri. Doar că unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper că următorii guvernanţi nu vor repeta această greşeală. "

 

Klaus Iohannis, declaraţie:

"Acum avem o situație nouă, un guvern demisionar. Aștept ca prim-ministrul demisionar să-mi înainteze demisia Guvernului și imediat voi lua legătura cu partidele parlamentare și voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări, în varianta optimală, vor avea loc mâine, cel târziu poimâine", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.

"Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează", a arătat Iohannis.

Cu privire la variantele lansate de partide și analiști, șeful statului a susținut că nu dorește să intre în detalii tehnice.

"După ce vom parcurge următorii pași, după prima rundă de consultări, voi veni în fața opiniei publice și voi expune primele concluzii, opinia mea în ce privește demersul ulterior, însă aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas în direcția schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii performanței clasei politice românești, despre o politică așa cum o dorim cu toții, pragmatică și transparentă. Mai este mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care, în final, vor duce la un altfel de politică în România, o politică pentru cetățeni, previzibilă și transparentă", a declarat Iohannis.

El a subliniat că Guvernul a demisionat "foarte târziu".

"A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat și s-ar fi impus respectarea normelor și a legilor niciunul nu ar fi trebuit să moară", a spus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ