Kovesi: O ordonanţă de urgenţă ar rezolva problema efectuării interceptărilor

| 17 dec, 2013

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi la Adevărul Live că promovarea unei ordonanţe de urgenţă ar rezolva problema efectuării interceptărilor telefonice care ar apărea odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală (Cpp) ce prevede alte condiţii în care se pot administra tehnicile speciale de investigare.

'Legea de punere în aplicare a Cpp, care a fost modificată în vara acestui an, a modificat şi o serie de acte normative, peste 100 de acte normative, şi ne-am trezit cu această formă finală. În urma unei analize foarte serioase pe care noi am făcut-o la nivelul DNA am ajuns la concluzia că sunt câteva impedimente în a investiga eficient infracţiunile de corupţie. Sigur că aceste impedimente se aplică şi în cazul infracţiunilor de crimă organizată şi atunci am făcut un punct de vedere comun cu DIICOT pe care l-am înaintat Ministerului Justiţiei şi am rugat să modifice legea în aşa fel încât să fie respectate garanţiile şi drepturile persoanelor care sunt cercetate, dar şi să ne ofere instrumente să luptăm eficient cu corupţia şi crima organizată', a afirmat Kovesi.

Ea a adăugat că nu sunt implicaţii doar naţionale, sunt foarte multe situaţii în care au şi elemente de extraneitate.

Şeful DNA a precizat că una dintre condiţiile introduse este să fie începută urmărirea penală înainte de a solicita judecătorului o autorizaţie de interceptare.

' Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că atunci când avem un suspect şi începem urmărirea penală trebuie să îl chemăm, să îi aducem la cunoştinţă faptul că este cercetat de DNA, după care să mergem la judecător şi să solicităm interceptarea comunicaţiilor pe care acesta le poartă. Vă daţi seama că în astfel de cazuri este aproape imposibil să mai poţi exploata o astfel de tehnică specială de investigare. Aceste tehnici speciale de investigare nu sunt o invenţie a DNA-ului din România, nu sunt invenţii ale procurorilor din România. Ele se aplică de foarte mult timp în toată lumea, în toate statele europene, în toate statele care au o democraţie puternică. Este un mijloc de probă, de care ai nevoie mai ales în ceea ce priveşte faptele de corupţie şi crima organizată, pentru că aceste fapte prin specificul lor se comit într-un cadrul confidenţial', a arătat Kovesi.

Întrebată cum poate fi rezolvată această situaţie, procurorul şef a răspuns: 'Prin modificarea foarte simplă a legii, OUG ar fi soluţia binevenită pentru că din, mă rog, previziunile care s-au făcut şi din declaraţiile publice ale ministrului Justiţiei rezultă că acest Cod va intra în vigoare la 1 februarie. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp, nu ştiu dacă mai este timp pentru o dezbatere parlamentară, Ordonanţa de Urgenţă ar rezolva această problemă cu siguranţă'.

Kovesi a susţinut că deocamdată nu a primit un răspuns oficial de la ministrul Justiţiei, unde s-a constituit o comisie.

'Din nou am trimis reprezentant al DNA la această Comisie să vedem dacă acest proiect va fi promovat. (...) Ministrul Justiţiei trebuie să susţină această ordonanţă. Nu îi cunosc poziţia. (...)Nu am primit niciun semnal', a explicat ea.

Kovesi a subliniat că problema cea mai mare apare atunci când sunt investigate categorii de persoane care beneficiază de anumite imunităţi, proceduri speciale, cum sunt magistraţii sau miniştrii, deoarece ca să fie începută urmărirea penală în astfel de cazuri trebuie să se obţină o autorizare prealabilă, fiind extrem de dificil ca ulterior să mai dovedeşti că el comite sau pregăteşte o faptă de corupţie.

'Cred că modul în care era reglementată până în prezent această procedură este corect. Deci, eliminarea condiţiei de a începe urmărirea penală pentru a obţine aprobare de la judecător în vederea dispunerii de interceptări cred că este suficientă. Până la acest moment au fost foarte multe situaţii în care au fost investigate persoane cu funcţii importante, am avut şi cazuri în care s-au dispus deja condamnări (...) şi în care s-au administrat astfel de mijloace de probă. Deci este o dispoziţie legală care a funcţionat până acum, care garanta şi respectarea drepturilor persoanelor care sunt cercetate şi nu văd de ce trebuie introdusă o condiţie suplimentară care să ne împiedice în activitate. (...) Dacă cineva are impresia că noi ascultăm telefoane şi administrăm probe aşa cum vrem noi şi cum ni se pare nouă, este profund greşit. (...) Nu este un drept discreţionar al procurorului, ci este o tehnică de investigare care este supusă unui control judecătoresc foarte riguros', a mai spus ea.

Pe de altă parte, Kovesi a susţinut că ar fi foarte încântată să se organizeze o sesiune specială pentru a se discuta propunerile făcute de procurori şi pentru a adopta o lege în regim de urgenţă pentru o mai bună activitate a acestora şi pentru a creşte eficienţa în activitatea de urmărire penală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ