Kovesi: Sunt şi alte investigaţii în curs la DNA faţă de foşti sau actuali miniştri

| 03 oct, 2013

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declară că, în prezent, la nivelul DNA, sunt şi alte investigaţii în curs faţă de foşti sau actuali miniştri şi dă asigurări că procurorii vor continua anchetele în aceste dosare.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declară într-un interviu acordat Agerpres că sunt dosare la nivelul DNA cu privire la alţi foşti miniştri. "Da, sunt dosare la nivelul direcţiei, o parte dintre aceste informaţii au fost făcute deja publice. Vorbim de persoane care au avut calitate de fost ministru şi s-a făcut solicitare pentru urmărirea penală la Parlamentul României. Este vorba de cazul Silaghi. Mai sunt şi alte investigaţii în curs faţă de persoane care au deţinut aceste calităţi, dar nu pot să le fac publice în acest moment. În momentul în care se vor desfăşura etapele procedurale şi li se aduce la cunoştinţă mai întâi acestor persoane că sunt învinuite sau că sunt cercetate, atunci vom putea face publice aceste informaţii. În ceea ce priveşte dosarul privind suspiciunile de fraudă la referendum, în care este implicată o persoană care deţine o funcţie importantă în stat, dosarul a fost finalizat, urmărirea penală a fost finalizată, procurorul mi-a prezentat un proiect de soluţie. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ în perioada imediat următoare. Este vorba de cazul Dragnea", declară Laura Codruţa Kovesi.

Despre sesizările Corpului de control

"Pot să vă spun că am primit peste 20 de astfel de sesizări. Toate au fost înregistrate ca dosar penal. În aceste dosare se efectuează acte premergătoare, verificări, se fac audieri. În unele situaţii s-au dispus constatări sau chiar expertize. N-aş putea să vă spun dacă este începută urmărirea penală sau nu în aceste situaţii, întrucât, potrivit legii, mai întâi trebuie să aducem la cunoştinţă persoanelor care sunt învinuite. Astfel de informaţii o să le facem publice în momentul în care se dispune urmărirea penală, se aduce la cunoştinţa învinuiţilor sau în momentul în care se va da o soluţie. Noi nu ţinem statistici după calitatea politică a persoanelor pe care le investigăm. Noi investigăm persoane în funcţie de faptele penale pe care aceştia le comit. Pot să vă spun că, în ultima perioadă, cel puţin de când am preluat conducerea DNA, dar şi înainte, au fost trimise în judecată sau au fost investigate persoane care erau din partide diferite. Deci nu anchetăm persoanele în funcţie de apartenenţa la un partid sau nu, ci în funcţie de faptele penale pe care aceştia sunt suspectaţi că le comit".

Cum vede raportul MCV

"Sper ca activitatea DNA să fie reflectată în mod obiectiv, aşa cum de altfel a fost reflectată şi în ultimele rapoarte. Pot să spun că, în ultimii 7 ani, întotdeauna DNA, ca de altfel şi celelalte structuri ale Ministerului Public, au fost apreciate în rapoartele de ţară. Pot să vă spun că am avut o întâlnire cu experţii care au fost în misiunea de săptămâna trecută, le-am prezentat date statistice, rezultatele obţinute de DNA de la data numirii în funcţie, din 15 mai şi până în prezent. Pot să vă spun că sunt peste 82 de cauze în care au fost trimişi în judecată 276 de inculpaţi pentru fapte de corupţie. Sunt persoane care au deţinut funcţii importante, mă refer aici la persoane care au fost deputaţi, senatori, europarlamentari, magistraţi - avem procurori, judecători, care au fost trimişi în judecată. Au fost deschise dosare complexe, anchete complexe care sunt în lucru. Din perspectiva monitorizării este extrem de important că au fost trimise în instanţă 20 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni privind fondurile europene şi s-au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 28 de milioane de euro. Deci, din perspectiva priorităţilor pe care experţii Comisiei Europene le-au urmărit, pot să spun că DNA se prezintă foarte bine şi sperăm ca în raport rezultatele pe care DNA le-a obţinut să fie reflectate favorabil".

Recuperarea extinsă

"Există probleme în acest sens şi cred că ar trebui să se acorde o atenţie mai mare asupra modului în care se execută aceste hotărâri de condamnare definitivă. Din datele publice afişate pe site-ul Ministerului Justiţiei, în anii anteriori, doar 5% din sumele faţă de care s-a dispus confiscarea prin hotărâri penale definitive au şi fost executate efectiv. Noi, ca procurori, nu avem atribuţii în a executa silit astfel de hotărâri. Noi urmărim doar ca bunurile să fie indisponibilizate, să dispunem măsuri asiguratorii, verificăm hotărârile atunci când jucătorii se pronunţă şi verificăm dacă s-au pronunţat asupra măsurilor asiguratorii sau nu, însă, în ceea ce priveşte executarea silită, atribuţiile aparţin altor instituţii. Sigur că acolo unde sunt indicii că executarea silită a unor astfel de hotărâri nu se face cu respectarea legii procurorii din DNA deschid dosare penale dacă avem informaţii că sunt fapte de corupţie sau că se comit alte fapte care atrag competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ