La ce localuri din Bucureşti a pus Antifrauda sigiliul. Cazul Pub 18

| 31 mar, 12:47

177 de magazine și localuri au fost închise în întreaga țară de către agenții Antifraudă, după ce a intrat în vigoare, de la 1 martie, noua Ordonanță de Urgență ce permite sigilarea acestora pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat. Printre ele sunt nume grele precum La Placinte, La Dristor, centrul de copiere de la Universitate, Pub 18 etc.

Proprietarii Pub 18 din Regie au afişat zielele trecut un afiş pe poartă, devenit viral pe internet, că ANAF a închis localul pentru că au găsit suma nedeclarată de 3,28 lei. Reprezentanţii Fiscului au reacţionat şi au spus că suma pentru care s-a suspendat activitatea terasei e de 1.596,72 lei. Reacţii similare au apărut în urma unor articole care spuneau că s-au dat amenzi uriaşe pentru sume de 3 lei găsite la comercianţii de urzici. ANAF spune că cade în sarcina sa verificare şi amendarea unor astfel de comercianţi.

Ultima episod din războiul comercianţi-Direcţia Antifraudă este închiderea centrului Copi&Print din Pasajul Universităţii din Bucureşti. „Ne-au închis pentru că au găsit un tips( n.r. ciubuc) de 5 lei. De exemplu, vine un client şi face o copiere la 70 de bani, îmi lasă 1 leu şi pleacă, şi acele tips-uri se strâng. Pentru chestia asta ne-a închis punctul de lucru din pasaj. Ne-am şi rugat de dânşii să nu ne pună şi sigiliu pentru că noi acolo avem utilajele care sunt de 10.000 de euro. Ne-am rugat cam o jumătate de oră de ei. Au un comportament de parcă ei erau stăpânii noştri. Şefului meu da, ok, îi permit să ţipe la mine, dar nu la oricine. Adică, până la urmă, cine eşti tu, ANAF-ul? Şi, ok, vii şi mă controlezi, şi ce faci? Vii să ţipi la mine? N-ai nici măcat cei 7 ani de acasă”, a spus Radu Socaciu, reprezentantul centrului Copi&Print, citat de Gândul.info. Amenda, conform acestuia, se ridică la 6.000 de lei.

Obiectiv.info a cerut lămuriri de la ANAF în legătură cu această poveste însă până la redactarea acestui articol nu a pervenit niciun răspuns.

Citeşte şi: INCREDIBIL! Un jurnalist NU a primit bon fiscal la hotelul şefului ANAF

Localurile a căror activitate a fost suspendată de ANAF sunt: La Belle Epoque, White Horse - Dorobanți, Fattoria - Herăstrău, Harem, PHII 16 Lounge, La Farine, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan), Restaurant Casa Dragonului şi Dristor Kebap Mall Vitan. A fost suspendată, de asemenea, activitatea casei de schimb Dristor Exchange din Mall Vitan. -

Conform comunicatului remis presei de către ANAF, "inspectorii au dispus suspendarea activității a 24 puncte de lucru pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni, amenzi în valoare totală de 899.500 lei şi confiscări de numerar în cuantum total de 95.901 lei, 27.000 euro şi 3.200 dolari SUA."

Inspectorii nu pot ignora infracțiunile economice minore pentru că, adunate, toate aceste cazuri "mici" înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat, a spus șeful ANAF, Gelu Diaconu, după criticile aduse Fiscului pentru că un magazine din Suceava a fost închis pentru o lipsă în gestiune de 50 de lei.

„Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comercianții mici și îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se ducă în controale la marii evazioniști. E greu de înțeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condițiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa și opinia publică că, în 2014, în primul an de activitate, Direcția Antifraudă a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Și că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor", a declarat Gelu Ștefan Diaconu, citat de Hotnews.

„Nu putem neglija mica evaziune. Pentru că, adunate, toate aceste cazuri mici înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat. Și, apoi ne plângem că nu sunt bani pentru școli și spitale", a adăugat Diaconu.

Preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România dar şi proprietarul City Grill, Dragos Petrescu, a declarat marţi că Asociaţia pe care o reprezintă a început discuţii cu conducerea reprezentanţilor Antifraudă şi cu Dan Manolescu în vederea modificării legislaţiei astfel încât restaurantele să nu mai fie închise pentru 10-15 lei diferenţe de casă. "Azi, ANAF e obligată să îţi suspende activitatea pe minim 30 de zile dacă constată o diferenţă de casă de 10-15 lei. Noi ne dorim ca acest prag să fie în funcţie de cifra de afaceri a restaurantului, iar perioada de suspendare să poată coborî şi sub 30 de zile", a spus Petrescu la o conferinţă organizată de Romanian Business Leaders.

Un număr de 177 de magazine şi localuri au fost închise în întreaga ţara de către agentii Antifraudă, după ce a intrat în vigoare, de la 1 martie, noua Ordonanţa de Urgenţă ce permite sigilarea acestora pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat. În multe dintre cazuri, inspectorii ANAF au închis firmele pentru sume mici. De exemplu, un magazin de carne din Suceava a fost închis pentru 50 de lei în minus în casierie. De asemenea, un alt local a fost amendat pentru o sticlă de palincă nedeclarată. În total, ANAF a dat  778 de amenzi în valoare de 3,8 milioane de lei, confiscări de 550.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii în 174 de puncte de lucru ale agenţilor economici.

Ce spune legea despre amenzi

Ordonanţa 28 din 1999, republicată, stabileşte valoarea amenzilor pentru nerespectarea obligaţiilor fiscale.

- Amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru emiterea bonului fiscal conţinând date eronate sau fără ca acesta să conţină toate datele cel puţin puţin: denumirea şi codul fiscal ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul şi seria fiscală ale aparatului; numărul de ordine; data şi ora emiterii; denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat; preţul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operaţiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă; valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată; valoarea totală a taxei pe valoarea adăugată pe cote de taxă, cu indicarea nivelului de cotă; valoarea totală a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adăugată, precum şi valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul.

- Amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru comercializarea de către operatorii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale fără avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale ori nerespectarea condiţiilor stipulate în aviz, altele decât cele definite ca fiind contravenţii în prezentul articol; pentru neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

- Amendă de la 40.000 la 60.000 de lei pentru nerespectarea de către distribuitorii autorizaţi care încetează activitatea de comercializare a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi de cei cărora li s-a retras avizul de distribuţie şi utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale a obligaţiilor ce le revin potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru aparatele livrate; nerespectarea obligaţiei de a preda spre păstrare şi arhivare memoria fiscală.

- Amendă de la 8.00 la 1.500 lei pentru nepredarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 aug, 21:18
Dan
antifrauda mare a alta
ce facem cu REVISAL? Fiindca de acolo se poate observa de catre un IT-ist bun cine, cat si pentru cat a lucrat . De aici e usor sa verifici, colaborat cu darile la stat platitie de fiecare salariat (adica de angajatori, fiindca unii dintre acestia nu platesc sau mai degraba platesc mai putin) daca sumele sunt in mare parte corecte. In al doilea rand, ce facem cu majoritatea saloanelor de coafura sau restaurantelor unde sunt mai toti angajati pe salariul minim dar toti lucreaza in acte doar 2 ore/zi insa in realitatea lucreaza 8 sau 12 ore (cunosc pre multe cazuri) si deci statul primeste contributiile nici macar pentru salariul minim, ci pentru un sfert din salariul minim. De ce nu obligatii absolut toate institutiile sa angajeze intr-adevar cu salariul mimin, dar mai ales cu norma de 8 ore/zi sau 6 ore/zi in cazuri speciale (handicap, conditii grele de munca etc.)? Sunt, de asemenea, firme care au o salarizare dubla si din aceasta cauza tot omul pierde, desi si statul pierde la randul lui. Munca totala la negru a fost eradicata, insa acum e vorba ca mai toti muncesc 8/12 ore/zi dar sunt angajati pe cate 2 sau 4/ore/zi, deci tot munca la negru se numeste asta in care angajatul mai primeste de la patron inca un sfert sau de patru ori salariul din cartea de munca, pe sub mana...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ