La cum arată opinia publică, Ponta e deja președinte

| 11 noi, 2014

Sondajul CURS Avangarde confirmă cifrele obținute de alte două cercetări sociologice prezentate săptămâna trecută, care arată că scorul pe care Victor Ponta l-ar obține în turul secund este cu aproximativ 10 procente mai mare decât cel pe care îl va obține Klaus Iohannis.

La mai puțin de o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dezbaterea publică din România pare să fie centrată pe orice altceva decât campania în sine, deși aceasta a reînceput de vinerea trecută. În loc să se discute despre candidați și proiectele lor, opinia publică din România pare setată pe subiecte ca desfășurarea votului din străinătate și pe cum ar trebui să arate confruntarea sau confruntările directe dintre cei doi candidați rămași.

Citeşte şi: SONDAJ: Cum arată lupta dintre Ponta şi Iohannis pe ultima sută de metri. Diferenţa dintre cei doi

Însă, dincolo de aceste teme paralele, realitatea incontestabilă rezultată din cifrele publicate de BEC este că liderul ACL a obținut cel mai slab rezultat al unui candidat de drepta în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 10,07 procente în spatele locului I. În plus, atât în procente cât și în voturi efective, Klaus Iohannis a obținut cel mai slab scor al unui candidat de dreapta din ultimul deceniu, în timp ce Victor Ponta a depășit cea mai bună cifră pe care actualul președinte a reușit-o de fiecare dată când a participat la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Întrebarea care se naște de aici este cum evoluează avantajul liderul PSD în raport cu contracandidatul său de drepta. Cea mai recentă măsurătoare în acest sens este un sondaj CURS Avangarde realizat în intervalul 7-9 noiembrie pe un eșantion de 2.000 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, iar marja de eroare este de plus/minus 2,2%. Conform cercetării, candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, ar câștiga cu 54% turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în timp ce contracandidatul său, liberalul Klaus Iohannis, ar obține 46%. Pe de altă parte 57% dintre cei chestionați susțin că sigur vor vota pe 16 noiembrie, 20% declară că probabil vor vota, 16% nu s-au hotărât dacă votează sau nu, 3% spun că cel mai probabil nu își vor exercita dreptul la vot, în vreme ce 4% afirmă că nu vor vota cu siguranță.

Cu alte cuvinte, în contextul în care procentul celor care vor vota în turul secund de scrutin va fi similar celui înregistrat pe 2 noiembire, avantajul obținut de actualul premier se menține relativ constant. De asemenea, putem observa că, în ciuda încercărilor dreptei de a crea artificial subiecte de dezbatere pe care să le exploateze, cum ar fi votul din diasporă, situația din primul tur pare să rămână neschimbată.

Citeşte şi: Iohannis, singura șansă a lui Băsescu să scape de dosarele penale

Sondajul CURS Avangarde confirmă cifrele obținute de alte două cercetări sociologice prezentate săptămâna trecută, care arată că scorul pe care Victor Ponta l-ar obține în turul secund este cu aproximativ 10 procente mai mare decât cel pe care îl va obține contracandidatul său. Astfel, avem în față imaginea completă a handicapului pe care Klaus Ioahnnis îl are în fața candidatului stângii, care de la primul tur de scrutin și-a menținut neatinsă postura de principal favorit.

Este normal că percepția generală despre rezultatul final al alegerilor prezidențiale este în mod hotărâtor în defavoarea lui Klaus Iohannis. În final, dacă lucrurile evoluează ca și până în prezent, rezultatul final al alegerilor de anul acesta va fi reprezentat de o victorie zdrobitoare și previzibilă a lui Victor Ponta în fața contracandidatului său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 noi, 2014
Larisa
Locuri de munca
Locuri de munca extrem de serioase! 
Contract legal si oferit imediat! Dovada platii este acum disponibila! Primele castiguri au fost deja trimise! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Lucrati comod cate 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 de dolari lunar!
Detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:  [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ