Lăzăroiu: Cioloș va trebui să formeze un cabinet care să fie susținut de populație. Sondajele vor fi singurul barometru

| 11 noi, 13:06

Fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, consideră că Dacian Cioloș va rezista pe scaunul de la Cotroceni dacă va avea susținerea majoritară a populației.

"Ca să reziste fără sprijinul necondiționat al partidelor din Parlament, tehnocratul Cioloș va trebui să formeze un cabinet EXTREM DE CREDIBIL, care să fie susținut majoritar de populație. Sondajele vor fi singurul barometru pentru acest tip de popularitate. Niciun partid nu-și va permite, în an electoral, să se gândească măcar să dărâme un cabinet popular, folosind pretexte subțiri.

Câteva mișcări spectaculoase poate face chiar de la început. De pildă, un cabinet mai suplu, cu mai puține ministere și agenții. Actuala structură guvernamentală a rămas de pe vremea gigantului USL, când clientela trebuia satisfăcută și s-au spart ministere, s-au înființat agenții, posturi suplimentare care să hrănească uriașa oaste a PSD și PNL", scrie Sebastian Lăzăroiu pe politicscan.

Citeşte şi:  Adrian Năstase, despre noul premier Cioloş: PSD va descoperi cu uimire...

Modul în care își va alege de la bun început echipa va constitui un alt avantaj, care să aducă guvernului un plus de popularitate. Oameni tineri, integri și competenți. Orice suspiciuni rezonabile asupra membrilor cabinetului sau echipei apropiate vor fi o mare dezamăgire.

De asemenea, felul în care va comunica cu Parlamentul, eliminarea unor practici abuzive, precum OUG în exces sau anexe secrete la ședințele de guvern, pot fi niște atuuri pe care presa va imposibil să nu le remarce.

Cioloș are nevoie ca de aer de restabilirea încrederii în Executiv. Are nevoie de încrederea oamenilor și de susținerea lor. Orice fisură va fi speculată în Parlament, orice cădere de credibilitate va da apa la moară partidelor interesate să scape de un cabinet ce s-ar putea dovedi performant, deci, periculos, pe obiectivele sale limitate.

Relația cu presa va fi esențială pentru a menține acest nivel de credibibilitate. Dar, din păcate, știm cum poți să ai o relație bună cu marea parte a presei din România. Dacă vrei să fii credibil nu poți să faci favoruri unor moguli și mogulași. Astăzi, se află destul de repede. Pe de altă parte, adversarii politici ai acestui cabinet, încă plini de resurse, având în vedere că nu s-a înființat Agenția pentru confiscarea prejudiciilor, nu vor ezita să folosească trusturile pentru a șubrezi cât mai rapid credibilitatea acestui amenințător cabinet.

Nu cred că Cioloș va avea emoții la învestire. Chiar și o parte din PSD ar putea vota o echipă care nu e condusă de Liviu Voinea. Însă o asemenea largă majoritate la început de drum nu are mare importanță pentru ceea ce se va întâmpla ulterior. Mihai Răzvan Ungureanu, ultimul tehnocrat pe scaunul de premier, poate depune mărturie", conchide Lăzăroiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ