Le Monde: România reprezintă un adevărat magnet pentru fermierii occidentali

| 04 iul, 2013

Prestigiosul cotidian francez Le Monde consideră că România este un adevărat magnet pentru fermierii occidentali pentru că preţurile sunt mult mai mici ca în vest, agricultura autohtonă primeşte bani de la Bruxelles iar de la 1 ianuarie 2014 toţi vesticii pot cumpăra un metru pătrat de teren în ţara noastră.

În apropierea satului Bujoru din sudul României o baracă de abia vizibilă din drum este folosită drept birou. "M-a costat 500 de euro", declară pentru Le Monde Christopher De Beukelaer, un fermier francez stabilit din 2004 în ţara noastră. Acesta visa de când era mic să aibă ferma lui în Franţa dar în ziua de azi e aproape imposibil şi din această cauză a plecat şi a ajuns pe meleagurile româneşti. "În Franţa a fost luat totul, nu mai e nimic. Aici, în România, accesul la teren este mai facil. În plus avem mult mai multă libertate. Acum am 1.200 de hectare dar aş putea cumpăra 5.000 sau 10.000 de hectare", spune francezul din Haute-Marne.

Cu cele 15 milioane de hectare de teren agricol şi cu un preţ mediu de 2.000 de euro pe hectar (comparativ, în Franţa, în 2012, un hectar se vindea cu 5.400 de euro) România a devenit foarte tentantă pentru investitorii străni. Multe din parcelele existente aici au fost neexploatate după 1990 şi au fost lăsate astfel să se odihnească. Fermierii, care reprezintă 50% din cele 19 milioane de români, au recuperat terenul naţionalizat de regimul comunist însă nu au bani să exploateze pâmântul ca în vest.

Pe lângă preţul imbatabil la teren, România beneficiază de subvenţii de la Bruxelles. Acesta este motivul pentru care mii de fermieri occidentali sunt dornici să cucerească estul. Din momentul aderării României la UE, în 2007, francezi, elveţieni, germani, italieni, olandezi, austrieci, britanici şi chiar danezi au luat cu asalt vastele terenuri ale ţării. "Datorită investiţiilor străine, agricultura românească are perspective bune", susţine Cecilia Alexandri, cercetătpr la Institutul de Economie Agrară, citată de Le Monde. Noii fermeri furnizează din plin capital şi know-how. Ei au devenit exemplu pentru români, care au început să adopte metodele lor.

Acest fenomen este de natură se se accelereze. Conform Tratatului de aderare cu UE, România va permite de la 1 ianuarie 2014 tuturor cetăţenilor din spaţiul comunitar posibilitatea să cumpere terenuri agricole. Astăzi, procedura este mai complicată pentru că un străin trebuie să înfiinţeze o firmă pentru a utiliza terenul. De îndată ce acest obstacol va fi înlăturat preţurile terenurilor ar putea exploda. Christophe De Beukelaer este sigur că prețul terenurilor din România va crește până la 3.000 sau 4.000 de euro pe hectar în anii ce vor urma.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ