Legea cartelelor pre-pay: ONG-urile cer sesizarea CCR

| 03 iul, 2014

Legea cartelelor pre-pay. Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut joi Avocatului Poporului (AP) şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să uzeze de dreptul lor de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) privind posibile aspecte de neconstituţionalitate ale legii referitoare la înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-pay şi reţele Wi-Fi.

Legea privind modificarea şi completarea OUG nr. 111/2001 vizând comunicaţiile electronice adoptată de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă 'afectează grav dreptul la viaţă privată consfinţit de Constituţie', notează Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH

În cererea semnată de reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale, printre care se numără APADOR-CH, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, se arată că legea adoptată este neclară şi are influenţe asupra mai multor domenii decât cartelele telefonice preplătite, de exemplu, înregistrarea utilizatorilor se face în condiţii incerte, nu se ştie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor.

'Legea a fost iniţiată de Guvern în luna aprilie, a fost aprobată rapid de Senat (pe 2 iunie) şi chiar mai rapid de Camera Deputaţilor (2 iulie). Asta în ciuda protestelor venite din partea societăţii civile şi chiar a furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice care cereau dezbatere publică pe această temă şi mai ales renunţarea la o astfel de măsură', susţin ONG-urile.

Guvernul a adoptat această iniţiativă la numai o zi după ce prin decizia din 8 aprilie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal.

'Organizaţiile semnatare consideră că legea urmează acelaşi caracter disproporţionat al directivei recent invalidate de instanţa europeană, întrucât sub pretextul protejării securităţii naţionale toţi cetăţenii sunt consideraţi suspecţi şi sunt supravegheaţi într-un stil orwellian, specific unei societăţi totalitare', se apreciază în comunicat.

Semnatarii sunt indignaţi că Guvernul şi Parlamentul continuă 'să ia decizii peste capul cetăţenilor' şi 'într-un total dispreţ' faţă de obligativitatea consultării acestora în procesul legislativ.

'Proiectul nu a fost transmis societăţii civile şi industriei înainte de adoptarea de guvern şi niciuna dintre comisiile Senatului nu a fost interesată de alte opinii. Comisiile Camerei Deputaţilor sesizate pe fond doar au simulat dezbaterea publică şi au adoptat proiectul la o zi după ce preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţii a afirmat public că se aşteaptă amendamente şi că proiectul va mai fi dezbătut abia în sesiunea ordinară din toamnă', mai relevă sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ