Legea privind reducerea CAS are susţinerea mediului de afaceri, dar şi a opoziţiei

| 23 iul, 2014

Reducerea CAS. Pentru a plăti 1 euro net unui angajat, un angajator scoate acum din buzunar 1,8 euro. Astfel, la un salariu mediu brut de 2.400 de lei o firmă plăteşte la stat 500 de lei, iar reducerea CAS cu 5% ar însemna o economie de 120 de lei, bani ce ar putea fi reinvestiţi în tehnologie şi noi locuri de muncă.

Reducerea CAS cu 5% este o măsură dorită de toată lumea cu excepţia taberii prezidenţiale, care trâmbiţează sus şi tare că măsura nu este sustenabilă economic. Pentru a elimina această temere, premierul Victor Ponta a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Guvern, detalii de unde vor fi luaţi banii pentru a acoperi deficitul creat la fondul de pensii şi ce avantaje va aduce măsura pentru economie.

Decizia de a retrimite legea spre Parlament ar fi cam ciudată în contextul în care mediul de afaceri şi-a exprimat susţinerea pentru măsură, iar liderii partidelor parlamentare, cu excepţia PMP, au declarat că vor revota legea. În acest moment, Traian Băsescu şi PMP sunt singurii Gică Contra.

Citește și: VICTOR PONTA a arătat cum poate fi acoperită reducerea CAS. DOCUMENTUL prezentat de premier la Guvern


Ce-i drept, povara fiscală este destul de mare pentru un angajator. Pentru a plăti 1 euro net unui angajat, un angajator scoate acum din buzunar 1,8 euro. Astfel, la un salariu mediu brut de 2.400 de lei o firmă plăteşte la stat 500 de lei, iar reducerea CAS cu 5% ar însemna o economie de 120 de lei, bani ce ar putea fi reinvestiţi în tehnologie şi noi locuri de muncă. România are printre cele mai ridicate poveri fiscale din Uniunea Europeană, iar o reducere a CAS, într-un moment de creştere economică şi stabilitate, nu poate pica decât foarte bine.

Citește și: TRAIAN BĂSESCU a explicat de ce nu e de acord cu legea pentru reducerea CAS


Însă lucrurile nu sunt aşa de simple din cauza Preşedintelui Traian Băsescu care nu a făcut decât să pună piedici acţiunilor Guvernului. Prin motivarea că măsura nu-i sustenabilă a început un adevărat război împotriva Guvernului. Premierul Victor Ponta a explicat destul de clar de unde vor fi luaţi banii pentru a acoperi deficitul la fondul de pensii generat de reducerea CAS. Astfel, şi solicitarea primordială pentru ca Băsescu să promulge legea este satisfăcută.

Citește și: Traian Băsescu trimite legea privind reducerea CAS în Parlament


„În baza rezultatelor obținute în cei doi ani și jumătate, trebuie să arătăm foarte clar că 4,8 miliarde de lei impact negativ care rămân la firmele private nu se pierd, nu pleacă din țară, aceștia sunt recuperați prin 1,3 miliarde de lei încasări în plus la CAS, CASS, contribuții de șomaj, impozit pe venit, 1,25 de miliarde încasări în plus din TVA ca urmare a potențialelor noi investiții. De asemenea, în baza noii legi a insolvenței și a studiilor pe care le-am făcut, recuperarea doar a 10% din cei 41 de miliarde de lei pe care bugetul îi are de recuperat de la firmele aflate în insolvență înseamnă venituri de 4 miliarde, 1,9 — reducerea cu 10% a evaziunii fiscale estimată la CAS", a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 iul, 2014
ferenczi stefanita
socialistii sunt minunati...
am vazut ca te prostituai cu politica externa,de fapt copiai analizele altora
ia-o si pe asta si sa fii sanatos,comunist mic sultanoid...:
Parlamentul bulgar a votat joi cu o larga majoritate aprobarea demisiei premierului Plamen Oresarski si a guvernului sau, ceea ce va duce la instalarea unui executiv interimar pana la alegerile anticipate de la inceputul lunii octombrie, relateaza Reuters.

Oresarski, care a fost premier aproape un an, a demisionat miercuri din cauza rezultatelor mediocre obtinute de partidul sau (socialist) la europarlamentarele din mai.
24 iul, 2014
cantautor
1....." iar majorarea cu încă 50 de lei se va aplica din iulie pentru 966.405 de angajaţi, potrivit Ministerului Muncii"
2.bugetari sunt in jur de 1.200.000 persoane
la bugetari se compenseaza,statul plateste contributiile,statul nu mai plateste 5% ,nu se intampla nimic..
ca sa ajungi la brutul mediu de 2400 lei se aduna si salariile mari de la stat...deci iar n-am facut nimic
practic brutul de 2400 lei este pe tara,la toti cei aprox.5000.000 de angajati(stat+privat)
1.este sigur ca se micsoreaza contributia insa nu este sigur ca se angajeaza noi salariati sau ca se fac investitii..
2.un calcul facut de sindicate arata ca este posibil,daca vrea angajatorul privat,la 40 salariati sa fie economia necesara pentru angajarea unuia nou
ramane la latitudinea lui...
restul,ar fi vinzarea blanii ursului din padure...
sunt curios cati oameni mai angajeaza Sultanescu la obedient.info din reducerea CAS cu 5%?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ