Liberalii au de ales între USL și popularii lui Băsescu

| 26 mai, 2014

PNL este membru al familiei europene ALDE de 24 ani, iar a trece la PPE, potrivit lui Tăriceanu, este o greșeală tactică majoră, care face abstracție de evoluția electorală a liberalilor, atât în România, cât și în Europa.

Crin Antonescu și-a depus demisia din funcția de președinte al Partidului Național Liberal. De asemenea, Klaus Iohannis a renunțat la poziția de prim-vicepreședinte și la cea de membru al Biroului Politic al partidului. Aceste decizii radicale vin ca urmare a eșecului răsunător pe care l-a înregistrat PNL la alegerile europarlamentare – în timp ce și-a propus un scor de 25%, aceștia nu au reușit nici măcar să treacă de limita de 15% din voturile exprimate de români.

Acesta este “un rezultat sub așteptările” liberalilor, iar valul de dezamăgire se propagă cu rapiditate în partid. Asta în timp ce Alianța PSD-UNPR-PC se laudă cu unul dintre cele mai mari scoruri electorale din istoria recentă, de aproape 38%, PNL – probabil din disperare – își vede salvarea doar în brațele lui Traian Băsescu.

BPN al PNL a decis cu majoritate de voturi, un vot împotrivă şi trei abţineri ca PNL să se alăture grupului PPE şi europarlamentarii noştri să facă parte din PPE', a spus purtătorul de cuvânt al liberalilor, Cristina Pocora.

Anunțul vine după ce Crin Antonescu a spus recent că a cerut în BPN ca europarlamentarii liberali să facă trecerea, imediat ce-și vor ocupa locurile în Parlamentul European, de la grupul ALDE (al liberalilor) la grupul PPE (al popularilor), din care fac parte majoritatea aliaților lui Traian Băsescu din PDL și PMP. Hotărârea este una extrem de controversată, în condițiile în care marchează o apropiere clară de Președinte și de Vasile Blaga, iar ea vine simultan cu demisia în bloc a conducerii PNL.

Desigur, până la momentul organizării congresului de partid care va alege noua conducere interimatul este asigurat de Antonescu împreună cu aceiași oameni din jurul său. Dar ca niște lideri, care și-au pierdut legimititatea și au fost forțați să-și prezinte demisiile din cauza dezastrului de la europarlamentare, să poată lua cu o asemenea ușurință decizii care vizează viitorul pe termen lung al PNL este ceva greu de acceptat.

Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier și președinte al PNL, este unul dintre susținătorii revitalizării alianței USL și s-a declarat împotriva trecerii europarlamentarilor liberali în barca lui Traian Băsescu, alături de PPE. Potrivit acestuia, deciziile pe care Antonescu le ia pe picior de plecare au ca scop distrugerea completă a partidului, iar până la Congresul viitor, ar trebui înghețat orice măsură activă care poate afecta statutul PNL.

PNL este membru al familiei europene ALDE de 24 ani, iar a trece la PPE, potrivit lui Tăriceanu, este o greșeală tactică majoră, care face abstracție de evoluția electorală a liberalilor, atât în România, cât și în Europa.

Adevărul este că anunțul de predare a forțelor liberale în fața Popularilor Europeni este unul previzibil. Trecerea dintr-o tabără în alta a devenit un fel de semnătură a politicii pe care Antonescu știe să o facă – la fel cum a decis ruperea USL pentru a intra în combinații cu Traian Băsescu, la fel acum dă cu piciorul la 24 de ani alături de ALDE pentru a fi argatul popularilor. Din păcate, Antonescu este modelul pierzătorului, al omului politic fără coloană vertebrală. Românii l-au sancționat la vot, dar nici în ceasul al 12-lea acesta nu acceptă realitatea. Crin Antonescu, veșnicul prezidențiabil – mergi acasă și culcă-te, ne-ai dezamăgit pe toți!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ