Liberalii europeni bat obrazul “lichelei” Antonescu

| 27 mai, 2014

Imediat după anunțarea rezultatului slab obținut în alegerile europarlamentare, Crin Antonescu a reușit să-și mai surprindă odată membrii de partid. În timp ce Klaus Iohannis și-a anunțat imediat demisia, scurt și la obiect, așa cum trebuie să fie orice demisie de onoare, președintele PNL a început o lungă și sinuoasă eschivă.

Fără să retracteze pe față asumarea răspunderii pentru eșec – ar fi fost prea de tot- Crin Antonescu a început să paseze luarea deciziei în ograda BNP: Dar de când ia BNP al PNL decizia în cazul unei demisii individuale? Pesemne că Antonescu încearcă tertipul clasic în care își oferă demisia iar mașina proprie de vot, a acoliților săi, o refuză. Va funcționa sau nu mașinăria, vom vedea în curând. Sunt destui lideri liberali compromiși la vârf, care știu că vor cădea împreună cu liderul, deci tot ce-i posibil...

Dar surpriza cu adevărat oribilă pentru membrii de rând ai PNL, care-și văd partidul confiscat din nou – mai ales pentru aceia care agreau revenirea partidului în cadrul USL- este diversiunea trecerii PNL din tabăra ALDE în cea PPE, deci schimbarea familiei politice în Parlamentul European. Precedent românesc pentru o astfel de schimbare, culmea, există chiar în cazul formațiunii politice pe care Băsescu a preluat-o de la Petre Roman cât făcea parte din grupul european socialist și a trecut-o peste noapte în grupul popularilor.

Deși propunerea a apărut pe nepusă masă în contextul în care toți așteptau de la Antonescu o demisie promisă, zvonuri persistente ale unor negocieri Antonescu-PPE, mediate chiar de Traian Băsescu, au circulat lunile trecute, pe surse. Crin Antonescu a negat mereu aceste negocieri, prilej acum pentru Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, să-l acuze pe față de minciună. Este evident că o astfel de schimbare nu se face fără negocieri consistente. O confirmare și o dovadă suplimentară în acest sens, dacă mai era nevoie, vine chiar de la soția lui Antonescu, Adina Vălean, care este – culmea- chiar vicepreședinte ALDE:"Ponta nu are cum să înțeleagă orientări doctrinare, pentru că el nu are doctrină, iar PSD este sfâșiat între doctrina Ion Iliescu și doctrina poșetelor. Eu cred că locul PNL în noul Parlament European este în grupul PPE, pentru că din păcate orientarea partidelor care compun acum grupul ALDE este majoritar centru-stânga. Noi vrem să reprezentăm interesele românilor în politica europeană, iar aceste interese sunt legate exclusiv de politica de dreapta. Vom fi o voce cu greutate, pro-România, în interiorul celei mai pro-europene familii politice. Socialiștii înseamnă Rusia și din păcate pentru România înseamnă un număr mare de europarlamentari foarte slab pregătiți în politica europeană", a susținut aceasta Vălean în presă.

Declarația europarlamentarului Vălean este cea mai îndreptățită dovadă că intenția schimbării familiei politice a fost premeditată de Antonescu și urmărește sabotarea oricărei intenții a colegilor săi liberali de a se debarasa de el.

Reacțiile au fost foarte dure și disprețuitoare, din toate părțile eșichierului politic, deși ne apare extrem de clar că lui Crin Antonescu, în situația actuală, abia dacă-i mai pasă. Victor Ponta și-a reînnoit oferta către liberalii care doresc reunificarea în cadrul USL. Mâna întinsă de social-democrați este, totuși, o ofertă cu valabilitate limitată. Călin Popescu Tăriceanu a intervenit prompt, subliniind și el că părăsirea ALDE ar fi o greșeală ireparabilă. Seniorul liberal a subliniat tradiția de 24 de ani a partidului său în grupul liberalilor europeni, menționând că trecerea în PPE nu este justificată de poziția ”codașă” 14 pe care ar fi primiți liberalii români în grupul popular care are oricum asigurată majoritatea.

Cea mai dură ieșire la adresa lui Crin Antonescu, pe plan intern a avut-o fostul președinte Ion Iliescu, care l-a taxat pe liderul PNL de ”lichea”. Dincolo de flexibilitatea inerentă discursului politic, rămâne totuși imposibil de justificat preocuparea pentru orientarea strategică a partidului pe viitor din partea cuiva care ar fi trebuit să demisioneze, conform propriului angajament, de ieri.

”Licheaua” liberală a fost admonestată, cum era de așteptat și din străinătate, dinspre conducerea ALDE. Candidatul acestui grup la şefia Comisiei Europene, Guy Verhofstadt, şi Graham Watson, preşedintele ALDE, au semnat luni o declaraţie comună în care arătau că intenția păărăsirii grupului liberal confirmă toate temerile și speculațiile privitoare la înțelegerile secrete făcute de Antonescu cu Traian Băsescu. ”Nefericita decizie a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune Biroului politic al partidului o reorientare către PPE trece cu vederea faptul că, în interiorul grupului ALDE, PNL ar fi una dintre cele mai mari delegaţii şi, în conformitate cu acordurile anterioare, ar deţine o poziţie importantă în Parlamentul European”, se arată în declaraţia comună. ”Aderând la PPE, delegaţia PNL se va alia cu Băsescu, alegând astfel să-şi evidenţieze slăbiciunea în loc să joace un rol în consolidarea Parlamentului European” Practic declarația celor doi vine în confirmarea celor spuse de Călin Popescu Tăriceanu: prin manevrele lui Antonescu, PNL pierde poziția fruntașă în cea de-a treia forță politică din PE, preferând un rol de umplutură, codaș, la remorca PPE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ