Mitul lui Iohannis, prăbuşit

| 27 mai, 2014

Rezultatele europarlamentarelor de duminică par să contrazică această imagine construită în ultimele luni, Klaus Iohannis nereuşind să asigure victoria PNL nici măcar pe teren propriu.

Încă dinainte de a forţa ruperea USL-ului, Crin Antonescu a încercat să îşi îmbunătățească imaginea cu ajutorul primarului din Sibiu, Klaus Iohannis fiind prezentat ca un om complet diferit faţă de ceilalţi politicieni din România. Abuzând de mitul germanului care de patru mandate face treabă pe plan local în folosul cetăţenilor fără să fie interesat de lupta politică, Crin Antonescu a sperat fie să îşi crească propria sa susţinere electorală, fie să creeze artificial un gen de armă politică împotriva foştilor parteneri din USL.

Astfel, primarul sibian a devenit aproape peste noapte, cel puţin din punctul de vedere al imaginii, un veritabil brand politic în care liberalii loiali lui Antonescu şi-au pus speranţa că poate aduce voturi. În schimb, rezultatele europarlamentarelor de duminică par să contrazică această imagine construită în ultimele luni, Iohannis nereuşind să asigure victoria PNL nici măcar pe teren propriu.

Aşa cum reiese din datele publicate de Biroului Electoral Judeţean, după centralizarea datelor din judeţul Sibiu cele mai multe voturi, 31,19%, au mers către Alianţa PSD-PC-UNPR, pe locul 2 aflându-se Partidul Naţional Liberal, cu 17,91% din voturi, iar pe 3 PDL cu 16,80% din voturi. Surprinzător, pe locul 4 se află Mircea Diaconu, candidat independent, cu 6,95% din voturi, înaintea PMP, formaţiune aflată pe locul 5, cu 6,36% din voturi. În fine, Forţa Civică a obţinut 3,80% din voturile exprimate de sibieni, în timp ce PP-DD încheie plutonul, cu 3,66% din voturi.

Deşi scorul realizat de Alianţa PSD-UNPR-PC la Sibiu este un pic mai mic decât media naţională obţinută de această formaţiune, în realitate înfrângerea îi aparţine lui Klaus Iohannis care a dovedit că nu poate performa electoral pentru PNL. În fond, partidele ce compun actuala majoritate au dovedit că pot învinge inclusiv în locul de unde provine ultima speranţă a PNL-ului de a rămâne un partid de opoziţie important din punct de vedere electoral.

Din acest punct de vedere, gestul lui Klaus Iohannis de a demisiona din toate funcţiile de conducere pe care le ocupă în partid reprezintă mai degrabă o manieră de a se concentra pe ce se întâmplă în propria sa ogradă, fără de care edilul sibian nu poate spera să mai continue în politica de la nivel central. În final, primarul Sibiului se comportă mai degrabă ca oricare din politicienii români la care, teoretic, a reprezentat o alternativă.

Din punct de vedere simbolic, până duminică Klaus Iohannis reprezenta imaginea la care PNL-ul putea cel mai uşor face apel pentru a se prezenta ca un partid serios, puternic şi care nu şi-a pierdut capacitatea de a-şi mobiliza electoratul. În schimb, rezultatul dezastruos înregistrat la Sibiu de liberali demonstrează că nici măcar germanul în care îşi puneau atâtea speranţe nu mai poate repara greşeala plecării din USL şi că, în realitate, de aici înainte partidul condus de Crin Antonescu va plăti cu adevărat pentru destructurarea celui mai important proiect politic din ultimul deceniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mai, 2014
nic
fa eleno!
Fa eleno, tonta al tau nu-i ajunge lui Iohannis nici la degetul mic, atat e de minuscul plagiatorul in comparatie cu primarul Sibiului! Urat miros banii pentru care scrii!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ