Liberalii temporizează în meciul USL pentru adoptarea Constituției

| 26 mai, 2013

Din ce în ce mai harnici, liberalii au trecut la treabă și o puzderie de inițiative au inundat agenda politică, ca o cortină de fum menită să-i dezorienteze pe cei pe care nu i-au putut convinge.

Nu au trecut bine două săptămâni de când Crin Antonescu anunța că oricine mai încalcă protocolul va trebui să se despartă de partidul din care face parte şi de USL, că liberalii s-au și regrupat și au adoptat un limbaj dublu față de aliați. Oficial, conflictul a fost aplanat, vocile rebele au amuțit. Neoficial, liberalii atacă. Din ce în ce mai harnici, liberalii au trecut la treabă și o puzderie de inițiative au inundat agenda politică, ca o cortină de fum menită să-i dezorienteze pe cei pe care nu i-au putut convinge. Unele, aparent, nu sunt lipsite total de idee, cum ar fi inițiativa lui Chiuariu referitor la o reducere a mandatului președintelui sau interdicția privitoare la ocuparea unor demnități publice după terminarea mandatului. Chiar dacă vin în contra interesului PNL, care se presupune că își va adjudeca următorul mandat prezidențial, o asemenea propunere ar merita, vorba poetului, timp și pace pentru o dezbatere publică.

Argumentele în sensul unei asemenea limitări pot face referire la faptul că președintele României este totuși o persoană care accede la pârghii de control și informații clasificate inaccesibile celorlalți cetățeni și care ar putea să-i ofere acestuia ulterior, la ocuparea unei demnități publice, avantaje neprincipiale sau în contra legilor. Având în vedere ultimele derapaje autocratice din istoria recentă a românilor, restricția pare utilă. Pe de altă parte, contraargumentele sunt și ele evidente, premierul a sesizat câteva, altele se cer și acestea dezbătute. Adoptarea unei astfel de restricții ar putea transforma președinția într-un veritabil cimitir al elefanților, o ultimă funcție politică de care nu s-ar feri decât politicienii la final de carieră, care poate nici nu mai reprezintă un aport avantajos pentru țară.

Ideea însă este alta. Liberalii nu sunt interesați realmente nici de aceste subiecte, în esența lor, nici de argumentele pro sau contra. Ceea ce urmăresc ei sunt construirea unor pârghii de presiune asupra PSD, pe de o parte demonstrativ, transmițând un semnalul că, iată, și ei au căi de a influența colegii de alianță, pe de altă parte urmărind amânarea adoptării Constituției. Aceste metode de a presa PSD sunt evidente în cazul unor dezbateri false, de tipul revenirii la monarhie sau celei recent propuse de Victor Ciorbea. Liberal prin adopție, acesta se specializează mai nou în bazaconii politice, cum ar fi propunerea cu schimbarea steagului României. Victor Ciorbea se luptă să ridice steagul nou mai tare decât americanii la Iwo Jima, dar, pe scurt, totul este doar o aiureală și o pierdere de vreme. Aceste tactici de temporizare sunt desprinse din strategia paselor prelungi și inutile din meciurile de fotbal ale Diviziei C, iar miza pe termen lung pare a fi undeva în zona proiectului de regionalizare a țării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ