Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi: Există politicieni care vor să controleze justiţia

| 06 ian, 14:49

Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat miercuri, când au loc alegeri pentru noua conducere a CSM, că încă mai există politicieni care își doresc să controleze justiţia.

Livia Stanciu a pledat pentru unitatea sistemului de justiţie împotriva presiunilor politice și a atras atenția asupra atacurilor "extrem" de dure la dresa magistraților.

"Nu trebuie să ne lase indiferenți, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care își doresc o justiție controlată și atunci noi trebuie, aici, cu toții, să facem un front comun împotriva unui astfel de fenomen. Știm foarte bine că presiuni asupra justiției se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistraților, ci și chiar prin încercări de modificarea a unor legi de organizare și funcționare a sistemului judiciar. Atunci, cu atât mai mult trebuie ca întreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte să adopte o atitudine extrem de responsabilă vizavi de modalitatea în care regândim modificarea unor dispoziții din aceste legi", a subliniat șefa ÎCCJ, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Schimbări majore în justiție: CSM își alege noua conducere

Stanciu a precizat că Raportul de activitate al Consiliului a evidențiat că atât CSM în integralitatea sa cât și sistemul judiciar în ansamblu au continuat trendul pozitiv, aprecierile pozitive ale Comisiei Europene nefiind rezultate întâmplătoare, ci eforturi deosebite care trebuie recunoscute.

Ea a menționat că există în prezent, în sistem, o serie de provocări, de vulnerabilități fundamentale, care se impun a fi analizate, depășite și rezolvate în perioada imediat următoare.

"(...) Justiția, sistemul judiciar a arătat, eu spun că a dovedit într-o foarte mare măsură, că dorește să impună respectarea legii la nivel național (...) că își dorește ca România să ajungă un stat onorabil la nivelul standardelor europene. Cu toate acestea (...), din păcate, corelativ am asistat și încă mai asistăm la atacuri dure, de multe ori extrem de dure, la dresa magistraților — procurori sau judecători, care au instrumentat dosare extrem de importante, atacuri prin care nu s-a urmărit altceva decât decredibilizarea acelor magistrați, decredibilizarea activității profesioniste desfășurate de către acei colegi, pentru a se pune eventual sub semnul întrebării onestitatea sau corectitudinea acelor colegi", a arătat președintele Înaltei Curți.

În opinia sa, aceste atacuri nu au făcut altceva decât să descalifice România ca țară și să slăbească încrederea ''uneori'' a partenerilor externi vizavi de ceea ce se întâmplă.

"Iată de ce cred că trebuie apreciat de noi toți (...) faptul că CSM și pe parcursul anului 2015 a continuat să demonstreze că este o instituție matură, a dovedit toleranță zero față de atacurile la adresa independenței sistemului judiciar. Trebuie marcată de noi toți promptitudinea cu care conducerea CSM, pe parcursul anului 2015, plenul CSM, au luat atitudine față de atacurile la dresa independenței justiției", a adăugat ea.

Livia Stanciu a punctat colaborarea avută cu conducerea și membrii CSM dar și cu fostul și actualul ministru al Justiției.

"A acordat un sprijin extraordinar ÎCCJ, deși d-na ministru este instalată de foarte puțin timp, în obținerea unui sediu secundar pentru ÎCCJ și trebuie să spun public acest lucru. Deja judecătorii de la Instanța Supremă au fost informați cu privire la acest aspect, de aceea cred eu că este momentul ca toate puterile să acționeze concertat și complementar", a mai spus șefa ÎCCJ.

Ea a subliniat că, dacă se dorește cu adevărat o justiție modernă, este nevoie ca și celelalte puteri ale statului să înțeleagă faptul că separația și, în același timp, echilibrul puterilor în statul de drept nu înseamnă niciodată antagonismul acestora și nici încercarea reprezentanților autorităților de a-și ascunde eșecurile prin culpabilizarea celorlalți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 ian, 12:53
Gigi_H
Cei care amenință sunt POLITICIENI. Deci au PARTIDE (cu cod unic de identificare) si Nume (cu CNP). A vorbi la general, înseamnă a vorbi DEGEABA. Ce mare lucru un telefon cu înregistrare sau o poză a individulului cu locul în care a făcut-o.
06 ian, 19:06
fox
adevarul
Vorbeste din experienta ca doar si deciziile ei au fost in totalitate influentate de fostul regim bashist...!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ