Locuitorii din Roșia Montană încep să vorbească

| 09 sep, 2013

Principalele argumente invocate de locuitorii din Roşia Montană în sensul demarării investiţiei canadiene se referă la premisele dezvoltării economice şi sociale a zonei. Odată cu stoparea activităţilor miniere în zona Roşia Montană, viaţa locuitorilor a devenit zi de zi tot mai grea.

Dacă în ultimele zile am fost sufocaţi cu mediatizarea protestelor din Bucureşti împotriva exploatării RMGC, dezbaterea publică tinde să se echilibreze prin aceea că locuitorii din Roşia Montană reuşesc să îşi prezinte punctele de vedere prin intermediul presei care este dispusă să le relateze. O asemenea abordare este binevenită. Este firesc ca locuitorii din zona Roşia Montană, adică cei care sunt direct vizaţi de investiţia canadiană, să îşi poată exprima liber opiniile, în contextul în care minorităţile zgomotoase reprezentate de protestari au monopolizat spaţiul public cu o serie de teze false menite să discrediteze proiectul. De remarcat totodată că, în timp ce locuitorii din zona Roşia Montană îşi fac tot mai auzite vocile în mass-media, opozanţii proiectului acuză televiziunile, dar refuză să participe la emisiunile de dezbatere.

Principalele argumente invocate de locuitorii din Roşia Montană în sensul demarării investiţiei canadiene se referă la premisele dezvoltării economice şi sociale a zonei. Odată cu stoparea activităţilor miniere în zona Roşia Montană, viaţa locuitorilor a devenit zi de zi tot mai grea. Cât timp minieritul a funcţionat, Roşia Montană a fost o zonă prosperă, cu oportunităţi economice. La acest moment, zona s-a depopulat, mulţi dintre tineri au plecat spre oraşele mari, iar lipsa de alternative condamnă zona la sărăcie. În acest context, investiţia RMGC ar reprezenta un adevărat balon de oxigen care ar duce la revirimentul comunităţii.

Trebuie spus că exploatarea minieră nu vizează un teritoriu virgin. Vorbim despre un areal în care mineritul reprezintă o activitate străveche. Adică este o zonă cu tradiţie în minerit care, atât timp cât exploatările au funcţionat, au adus prosperitate locuitorilor. Este vorba despre 16 sate, 4.000 de hectare, iar proiectul se suprapune peste 600 de hectare din fosta zonă minieră.

Dar proiectul dezvoltat de RMGC ar aduce beneficii importante nu numai zonei în care urmează să fie deschisă exploatarea minieră, ci și întregii Românii. Prin acordul la care a ajuns cu compania canadiană, cabinetul condus de Victor Ponta a obținut ceea ce guvernările anterioare nu au știut sau nu au vrut să obțină. Adică să creeze premise serioase pentru ca avantajele economice obținute de către statul român de pe urma exploatării să fie maximale.

Astfel, din acordul încheiat reiese că 78% din beneficiile proiectului de la Roșia Montană vor fi ale statului român. Roşia Montană va genera pentru statul român venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de circa 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă al aurului de 1.200 dolari/uncie. Mai mult, totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România sunt estimate la peste 5,2 miliarde dolari, conform proiectului de Acord privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din acel perimetru. Iar la cele 5,2 miliarde de dolari pe care exploatarea de la Roșia Montană le-ar aduce ca beneficii directe, trebuie adăugate și beneficiile indirecte. Desigur, valoarea efectivă a acestora este mult mai greu de cuantificat, dar ele ar putea adăuga în vistieria statului, după unele analize, alte câteva miliarde de dolari, mai ales că, prin acordul încheiat cu RMGC, canadienii se obligă să lucreze la exploatarea minieră doar cu companii românești.

Pentru cei care tratează tema exploatării de la Roşia Montană într-un registru superficial, trebuie menţionat că oportunitatea exploatării este unică. Dacă nu o vom accepta acum, când condiţiile sunt avantajoase pentru stat, iar RMGC are logistica necesară pentru a exploata cu metode de ultimă generaţie, cu respectarea standardelor de mediu, atunci vom da cu piciorul unei şanse cu care s-ar putea să nu ne mai întâlnim.

În consecinţă, România are nevoie să analizeze la modul cel mai riguros oportunitățile și dezavantajele presupuse de acest proiect. Cu respect faţă de trecut, cu grijă faţă de prezent şi cu responsabilitate faţă de viitor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2013
Victor Dobre
au toata presa platita la dispozitie si nu se pot face auziti, aloo baietelule ai vazut tu ciunga-n par la noi .. care mai are :) Uniti..!
09 sep, 2013
GEORGE
AVAND IN VEDERE CA TARA ASTA NU MAI PRODUCE LOCURI DE MUNCA SI SUNT UNELE ZONE IN CARE ACESTEA LIPSESC CU DESAVARSIRE POATE CA AR TREBUII SA PASTRAM COMENTARIILE PENTRU NOI CEI CARE LOCUIM IN ZONE MAI DEZVOLTATE SI SA-I LASAM PE CEI DIN ROSIA MONTANA SA-SI DECIDA SINGURI VIITORUL.ESTE FOARTE USOR SA SPUI NU ATUNCI CAND AI UN LOC DE MUNCA,CAND NU ITI ESTE FRICA DE ZIUA DE MUNCA ,DAR HAIDETI SA NE PUNEM IN LOCUL CELOR CARE LOCUIESC ,HAIDETI SA-I INTREBAM PE EI CE DORESC SI HAIDETI SA NE TINEM PARERILE PENTRU NOI.
09 sep, 2013
Nicolae Pop
Mai baiete. Tu ai vre-un neuron in cutia aia pe care o porti pe gat?Chiar asa lipsit de judecata poti fi? Ai auzit de cresterea animalelor,de apicultura ,de turism,de pomicultura,de prelucrarea lemnului,de programare? Hahalerele ale platite de RMGB au o multime de oportunitati in care sa activeze dar ei o tin una si buna, vor la mina.
09 sep, 2013
Adrian
Joburi si dezvoltare
Principalul vinovat pentru saracia din zona sunt autoritatile care au declarat Rosia Montana drept zona monoindustriala, unde singura activitate care primeste autorizatie este mineritul. Cu alte cuvinte, impiedicam oamenii sa faca alte lucruri in afara de minerit, dupa care ne batem cu pumnul in piept ca doar mineritul poate salva zona.

Domnule Ciprian Stan, metode de a asigura viitorul rosienilor exista - zona poluata poate fi curatata cu fonduri europene, iar aceleasi fonduri europene dublate de un program guvernamental de investitii pot transforma zona intr-un pol turistic de mare interes. In caz ca n-ai observat, deja toata tara si chiar toata lumea (in special Europa) a aflat despre Rosia Montana. Un satuc de munte din Romania are mai multa expunere in media decat cele mai bogate statiuni turistice din tara, in valoare de milioane sau chiar zeci de milioane de dolari.

Tot ce trebuie sa facem este sa oprim acest proiect dezastruos, sa luptam sa includem zona in patrimoniul UNESCO, sa restauram vestigiile de acolo, sa curatam poluarea si sa ajutam localnicii sa acceseze fonduri europene. Si in caz ca te intrebi cine va face toate astea, daca autoritatile statului au un pic de vointa, zecile de mii de activisti de mediu au suficienti oameni pregatiti printre ei care pot schimba soarta rosienilor in bine.
09 sep, 2013
cantautor
te cam depasesc evenimentele ,amice...
sau iti merge mintea mai greu...
urmareste declaratiile lui Ponta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ