Lucian Anghel, BVB: Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieţei de capital din România

| 10 ian, 12:40

Producătorul de energie Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieţei de capital şi, totodată, ar putea spori şansele României de promovare în liga superioară a pieţelor de capital, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel.

Acesta consideră că BVB reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere "modul de stabilire a preţului şi baza largă de investitori", iar reluarea procesului de privatizare şi atragerea cât mai multor antreprenori la bursă reprezintă factori importanţi pentru dezvoltarea pieţei, potrivit Agerpres.

Lucian Anghel a subliniat că Hidroelectrica este aşteptată de foarte mulţi investitori locali şi internaţionali, dar şi alte companii precum Salrom sau Aeroporturi Bucureşti, care "ar putea avea un succes important prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti".

În opinia sa, pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare. "Creşterea capitalizării pieţei prin creşterea numărului de companii private listate (şi a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu, alături de creşterea bazei de investitori", susţine Lucian Anghel.

AGERPRES: Care sunt obiectivele Bursei de Valori Bucureşti pentru 2016?

Lucian Anghel: Bursa de Valori Bucureşti se va axa în 2016 în principal pe continuarea proiectelor demarate în cursul anului 2015. BVB, împreună cu participanţii la piaţa de capital, va intensifica acţiunile menite să determine creşterea numărului de investitori de retail activi. Vom continua eforturile pentru conectarea companiilor în căutare de finanţare şi investitori care au economii şi îşi doresc randamente mai bune.

Finanţarea prin intermediul pieţei de capital este cea mai transparentă metodă de a atrage capitalul necesar unei companii. Ne dorim ca piaţa AeRO să fie o rampă de lansare către piaţa principală a BVB şi cât mai multe companii promiţătoare şi care atrag interesul investitorilor.

BVB va continua proiectele de educaţie financiară, cu prioritate şi în 2016, printre care amintim: proiectul educaţional "Fluent în Finanţe". Acest program a fost dedicat iniţial angajaţilor în multinaţionale şi a constat într-o serie de seminarii organizate de BVB în parteneriat cu patru case de brokeraj. Până acum, aproape 1.000 de angajaţi din corporaţii au aflat mai multe despre economisire, administrarea finanţelor personale şi investiţii. Din decembrie 2015 acest program a fost extins către publicul larg, iar primele două seminarii au fost organizate la Bucureşti şi Braşov. Urmează Cluj-Napoca (20 ianuarie) şi Timişoara (26 ianuarie).

Proiectul "Fluent în Finanţe" va fi extins şi la universităţi. Astfel, "Fluent în Finanţe" va avea trei piloni: primul pilon pentru angajaţii companiilor, al doilea pilon pentru persoane fizice indiferent de angajator şi al treilea pilon pentru studenţi.

Un alt proiect îl reprezintă cluburile de investitori. Ne dorim ca astfel de cluburi să apară în cât mai multe oraşe din ţară, pentru ca sunt un real prilej şi o oportunitate pentru investitori de a se întâlni şi a discuta între ei, dar şi cu experţi despre investiţii, strategii, de a-şi împărtăşi experienţele şi, de a împărtăşi din experienţa lor şi altor oameni interesaţi de piaţa de capital. În prezent, sunt şase astfel de cluburi: în Deva, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti şi Timişoara.

În 2016 vom organiza noi ediţii ale evenimentelor care s-au dovedit a fi de succes în anul anterior şi pentru care chiar am primit solicitări de la investitori. Astfel, vor fi noi ediţii ale Forumului Investitorilor - pentru a facilita şi a îmbunătăţi dialogul dintre investitori, brokeri, analişti şi companiile listate la bursă, Banii Tăi Expo - expoziţie de servicii financiare. De asemenea, vom organiza şi primul concurs de cultură financiară din România, la care ne aşteptăm să avem peste 1.000 de concurenţi.

AGERPRES: Aţi primit un nou mandat de preşedinte al CA al Bursei de Valori Bucureşti. Care sunt obiectivele pentru următorii patru ani?

Lucian Anghel: Pe termen mediu îmi propun ca, împreună cu colegii din Consiliul BVB, să continuăm procesul de promovare a pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă, recunoscut de instituţiile internaţionale specializate. În acest sens, reluarea programului de privatizări este foarte importantă pentru a întruni criteriile cantitative. În mare parte criteriile calitative au fost atinse, însă ne lipseşte încă dimensiunea valorii acţiunilor liber tranzacţionabile (free-float-ului) pentru marile companii listate. Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieţei de capital şi, totodată, ar putea spori şansele României să fie promovată în liga superioară a pieţelor de capital.

Creşterea capitalizării pieţei prin creşterea numărului de companii private listate (şi a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu, alături de creşterea bazei de investitori.

AGERPRES: Ce măsuri ar trebui luate pentru dezvoltarea pieţei de capital din România?

Lucian Anghel: Conform altor modele de succes europene, dezvoltarea pieţei de capital din România depinde de colaborarea şi implicarea factorilor decidenţi, împreună cu comunitatea financiară şi a actorilor ce activează direct în piaţa de capital. Prin urmare, va fi esenţial să reuşim să menţinem intens interesul decidenţilor din România pentru promovarea pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă. Este un proiect de ţară de pe urma căruia toată lumea beneficiază, statul fiind poate principalul beneficiar ca urmare a potenţialei creşteri a valorii companiilor listate la BVB.

În paralel, ca un obiectiv pe termen lung, educaţia financiară a românilor trebuie dezvoltată în mod continuu. Bursa de Valori Bucureşti a organizat o masă rotundă având ca subiect educaţia financiară, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor financiare din România şi unde au fost discutate măsurile necesare creşterii gradului de educaţie financiară a populaţiei şi planurile noastre, precum şi ale sectorului în acest domeniu. Este important să construim fundamente solide, pentru ca pe termen lung să existe o bază în creştere de investitori, dar şi de antreprenori, care să înţeleagă mai bine cum funcţionează şi la ce foloseşte piaţa de capital.

Cu siguranţă, reluarea procesului de privatizare este un factor important, alături de atragerea cât mai multor antreprenori pe piaţa de capital. Scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% din 2016 va aduce un avantaj competitiv României şi consider că politicile fiscale pot fi utilizate cu succes în dezvoltarea pieţei de capital.

AGERPRES: Care este opinia dumneavoastră în ceea ce priveşte listarea companiilor de stat? Ce companii ar trebui listate în 2016 care să fie atractive pentru investitori?

Bursa de Valori Bucureşti reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere modul de stabilire a preţului şi baza largă de investitori. Îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor de stat este un alt avantaj al listării la bursă.

Pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare. Cazul Electrica a fost un model de succes, având în vedere structura şi valoarea ofertei. În ce priveşte companiile care pot fi listate în 2016-2017, cu siguranţă Hidroelectrica este aşteptată de foarte mulţi investitori locali şi internaţionali, dar şi alte companii precum Salrom sau Aeroporturi Bucureşti ar putea avea un succes important prin listarea la BVB. Sperăm ca un broker să reuşească să spargă gheaţa şi să listeze pe piaţa principală o companie privată. Acest eveniment ar putea fi similar cu momentul 2012 când la finele anului am avut prima
emisiune de obligaţiuni în lei listată după foarte mulţi ani, iar apoi, după acest succes, în numai trei ani am asistat deja la mai multe emisiuni de obligaţiuni intermediate la BVB şi a căror valoare cumulată a ajuns la circa 1 miliard de euro.

AGERPRES: Sunt perspective ca mari companii private să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti în 2016? Aveţi discuţii în acest sens?

Lucian Anghel: BVB este în permanenţă în discuţii cu companii private, oferind sprijin şi brokerilor care ar putea concretiza aceste listări. Faţă de acum câţiva ani, spre exemplu, mult mai multe companii au anunţat în 2015 intenţia de a accesa piaţa de capital şi de a se finanţa prin aceasta. Este un semn bun, care ne bucură. Sunt optimist pentru 2016 şi sper ca un intermediar să spargă gheaţa cu cel puţin o listare pe piaţa principală a unei companii private.

AGERPRES: Cum ar putea fi atraşi la bursa investitorii de retail? Care ar fi avantajele pentru aceştia, dar pentru piaţa de capital din România?

Lucian Anghel: Investitorii de retail sunt cruciali pentru creşterea lichidităţii pieţei. Vom încerca să creăm noi canale de comunicare şi îmbunătăţi modalităţile existente de acces la piaţă. Pe de alta parte, sunt mulţi români care nu au auzit niciodată despre bursă şi în acest caz sunt necesare proiecte educaţionale ample. Ambele direcţii sunt prioritare în acest an, mai ales având în vedere că românii au câteva zeci de miliarde de euro în depozite bancare, mai mult decât dublu capitalizării întregii burse.

Faptul că în cursul anului 2015 am asistat la circa 5% dividend mediu şi că pentru 2016 se profilează o performanţă relativ similară a marilor companii listate la BVB ar putea creşte interesul investitorilor de retail în condiţiile în care nivelul de dobândă la depozite se va menţine la un nivel redus, în linie cu nivelul inflaţiei.

AGERPRES: Cum a fost 2015 pentru piaţa de capital din România, dar pentru investitori?

Lucian Anghel: Anul 2015 a fost un an extrem de tumultuos, cu numeroase evenimente interne şi mai ales internaţionale precum cele petrecute în China, Grecia, reduceri consistente ale preţului petrolului, modificări ale politicii monetare ale BCE şi FED toate acestea influenţând pieţele de capital de pe întreg globul. Dacă ne uităm spre exemplu în Polonia, indicele principal bursier a scăzut anul trecut cu circa 18%.

Sectorul de energie, puternic reprezentat pe piaţa de capital locală, a avut cel mai mult de suferit ca urmare în principal a reducerii preţului petrolului la nivel mondial. În acelaşi timp aş remarca şi sectorul financiar reprezentat spre exemplu de BRD şi Banca Transilvania care au înregistrat creşteri substanţiale ale preţului acţiunii de 31% şi respectiv 29% în cursul anului 2015.

O pondere importantă din acţiunile incluse în indicele principal al BVB sunt clasificate drept acţiuni defensive - energie şi utilităţi. În ultimii ani, nivelul dividendelor importante acordate de companiile listate pe BVB (pentru unele companii ajungând şi aproape de 10% pe an) a reprezentat un element important de atracţie şi cred că aceasta va continua şi în 2016.

În ultimii doi ani şi jumătate, BVB a intermediat finanţare de circa 1 miliard de euro prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni. În cursul anului 2015 s-a realizat cea mai mare emisiune de obligaţiuni prin intermediul BVB de 2,2 miliarde lei de către Municipiul Bucureşti, emisiune care s-a bucurat de o cerere mult mai mare decât oferta, ceea ce dovedeşte faptul că pentru emitenţi de calitate se pot găsi fondurile necesare disponibile prin intermediul pieţei de capital locale.

AGERPRES: Cum a fost anul 2015 din punct de vedere al volumelor tranzacţionate comparativ cu anii anteriori? Cum explicaţi această evoluţie?

În ciuda eforturilor întreprinse în ceea ce priveşte promovarea pieţei locale de capital atât intern cât şi internaţional în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro inferior celui de circa 11 milioane euro în 2014 (an în care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieţei de capital româneşti - Electrica SA). Evoluţiile menţionate anterior precum incertitudinile generate de situaţia pieţei de capital din China, situaţia din Grecia, scăderea puternică a preţului petrolului şi influenţele generate de politicile principalelor bănci centrale au determinat investitorii să fie extrem de prudenţi în tranzacţionare în încercarea aşteptării conturării unui trend.

Volumul de tranzacţionare pe burse s-a redus în cursul anului 2015 la nivel regional, nu doar în România. La volumul rulajului mediu zilnic de circa 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere, în plus, şi rulajul celor trei acţiuni importante listate la
Londra, rulaj care este în jur de 1,5 milioane dolari pe zi. Anul 2015 a fost marcat şi de listarea la Londra a Fondului Proprietatea - emitentul cu cel mai mare rulaj pe BVB, fapt care evident a influenţat volumul de tranzacţionare total pe bursa de la Bucureşti.

Aşa cum a dovedit-o atât la cele mai mari listări din istoria BVB - Romgaz şi Electrica - cât şi cu ocazia intermedierii emisiunii de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti din 2015, piaţa de capital locală, pentru emitenţi de calibru care dovedesc transparenţa, poate asigura intermedierea finanţării necesare în sume consistente.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ