Lucian Boia, pentru The One: Omul trebuie să aibă un ideal mai înalt decât viaţa măruntă a fiecăruia

| 22 apr, 2014

Scriitorul şi istoricul Lucian Boia a afirmat, într-un interviu acordat The One, că omul trebuie să aibă un ideal mai înalt decât viaţa măruntă a fiecăruia, precizând, totodată, că "ar fi cumplit să nu fie decât atât".

Lucian Boia a vorbit în interviul acordat The One despre volumul său "Balcic. Micul paradis al României Mari", apărut în acest an la editura Humanitas.

"Nu m-aş fi gândit niciodată că o să scriu o carte despre Balcic (pe care îl pronunţă Balcíc). Am scris despre multe lucruri, dar dacă mi-ar fi spus cineva asta, până acum un an şi jumătate, când am ajuns prima dată la Balcic, aş fi zis că e o glumă. Nu făcea parte din categoria subiectelor mele privilegiate. Dar s-a întâmplat să ajung acolo în septembrie 2012 şi mi-a plăcut. Puteam să nu ajung şi cartea asta nu ar fi existat. A fost o întâmplare până la urmă, dar aşa e viaţa noastră, e făcută din întâmplări, facem un pas la dreapta sau un pas la stânga şi se schimbă complet scenariul", a spus Lucian Boia.

De asemenea, Lucian Boia a precizat că acest volum este despre Balcic, "dar cu regina Maria într-un rol important, pentru că ăsta a fost rolul ei". "Eu nu mă las fascinat, am o anumită detaşare vizavi de faptele istorice. Nu mă entuziasmez la fiecare pas. Însă regina Maria trebuie spus că e o personalitate ieşită din comun", a explicat scriitorul.

Acesta a precizat că, în general, scrie "poveşti cu fapte reale, în care totul e cât se poate de real, rezultat dintr-o cercetare riguroasă, dar cred că trebuie să ai grijă şi de cititor". "Din materialul adunat, merită să încerci să faci o poveste interesantă, care să-l atragă. Căci pentru cititor scriem", a mai spus scriitorul.

Lucian Boia a mai afirmat că scrie despre istorie făcând remarci personale. "E o latură a mea, iar eu scriu cum mă reprezintă. Îmi place să mă şi amuz, când e cazul, să fac şi remarci personale. Nu mă tem să intervin. Sunt istorici care au un fel de teamă de a interveni, ca şi cum dacă nu fac asta înseamnă că scriu perfect obiectiv. Nimeni nu scrie obiectiv, fiecare o face tot din perspectiva lui. Eu îmi permit să intervin personal; sigur, trebuie făcut totul cu măsură, să nu personalizăm prea tare istoria, dar e dreptul meu, ca autor, să mă şi joc. Sper că reuşesc să păstrez măsura", a mai afirmat autorul.

Totodată, Lucian Boia a vorbit în interviu şi despre cât de provocatoare este România. "Nu doar românii creează mituri, toate societăţile fac asta. Fără mituri, nici nu putem trăi. Eu am deconstruit tot felul de mituri, le-am criticat într-un fel, dar sunt perfect convins că nu se poate trăi fără ele. În fond, nu-i decât o mare credinţă, iar aici intră şi credinţele religioase, şi credinţele de tot felul. Omul trebuie să aibă un ideal mai înalt decât viaţa măruntă a fiecăruia. Ar fi cumplit să nu fie decât atât. Poate că nu e decât atât, dar e bine atunci să ne minţim că viaţa noastră sau a comunităţii are şi un sens superior. Mi s-a spus că mă contrazic. Sigur că mă contrazic, căci contradicţia asta există, dar e una obiectivă şi eu nu fac decât să o reflectez. Deconstruiesc mituri, dar în acelaşi timp simt că sunt necesare, asta e!", a mai afirmat acesta.

El a mai precizat că a ajuns ca în acest moment să poată să trăiască din scris. "Acum da, dar nu a fost mereu aşa şi nu ştiu cât va fi. În ultimii doi ani, am putut trăi din vânzări. Am publicat şi în Franţa, multe dintre cărţile mele apărute la Humanitas sunt traduse din franceză, unele chiar de mine. Dar vânzările de aici le depăşesc cu mult pe cele din afara ţării", a afirmat Lucian Boia.

Scriitorul a făcut referire şi la volumul său "De ce este România altfel?", care s-a numărat printre cele mai furate cărţi din librăriile Humanitas în 2013.

"«De ce este România altfel?» e mai mică, se subtilizează mai uşor. E un furt mai nobil, dacă pot să spun aşa. Fără să susţin ideea de furt, într-un fel mă onorează faptul că hoţii preferă o carte de-a mea. Ţine de succesul ei", a mai spus acesta.

În acelaşi interviu, Lucian Boia a vorbit şi despe comunism, dar şi despre societatea din prezent.

"De mine comunismul nu s-a prins. Bineînţeles, şi eu am făcut concesiile de rigoare, căci nu puteai să te refugiezi în munţi, cum au făcut unii la începuturile regimului. Fiecare, în felul lui, a trebuit să se adapteze la comunism. Dar ideologia respectivă nu s-a lipit deloc de mine. Şi fiindcă aveam alt gen de educaţie în familie, şi fiind eu de felul meu destul de refractar la influenţele din afară. Dacă cineva vrea să mă îndoctrineze, îşi pierde vremea cu mine; eu gândesc tot cum gândesc eu. Am fost afectat de comunism în viaţa obişnuită, sub multe aspecte, dar nu în gândurile mele. Astăzi, nu prea mă preocupă urmările comunismului. E o vorbă: mortul de la groapă nu se mai întoarce. Unii spun să nu se repete istoria, dar istoria nu se repetă niciodată. Corect ar trebui spus: istoria nu se repetă. Pot fi elemente care se repetă, dar ansamblul şi dinamica sunt altele. Aici, nicio grijă! Vor mai fi multe nenorociri în istoria care va veni, nu o să fie totul neted şi frumos, cine ştie la ce se poate ajunge, poate şi la catastrofe planetare de mult mai mare amploare decât au fost cele două războaie mondiale, se vor întâmpla multe, şi bune, şi rele, dar vă pot garanta că nu se va mai întâmpla comunismul, fiindcă nimic nu se repetă vreodată în istorie. Aşa încât nostalgiile unora pe mine mă amuză", a mai menţionat Lucian Boia.

Acesta precizează că "lumea amestecată de astăzi din România e o urmare a comunismului şi a unei mari dereglări istorice".

Tag-uri: Lucian Boia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ