Lupta cu evaziunea fiscală începe să fie câștigată

| 12 sep, 2014

În urma estimărilor făcute de către SRI, lupta cu evaziunea fiscală începe să fie câștigată. Directorul Serviciului, George Maior, a declarat într-un interviu că evaziunea fiscală se află în scădere - în ultimii 2-3 ani în România, evaziunea a ajuns de la 22 – 27% din PIB, la 18-20%.

Directorul SRI a ținut să menționeze că cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmată de CAS – 2,4%. „Cea mai mare valoare a evaziunii în continuare se resimte în industria alimentară, urmată de agricultură, zona construcțiilor, pe care le avem în vedere”, a promis George Maior.

Cu toate astea, potrivit Institutului Național de Statistică, o veste bună este că prețurile de consum au scăzut în luna august cu 0,3%, iar inflația anuală a coborât la 0,84%, în condițiile în care și alimentele s-au ieftinit cu 0,9% față de luna iulie.

Totodată, în ultima lună din vară prețurile mărfurilor alimentare au fost mai mici cu 0,9% față de luna iulie, iar la mărfurile nealimentare prețurile s-au redus cu 0,06%. De altfel, comparativ cu luna august 2013, prețurile la alimente s-au diminuat cu 1,97%.

Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!

Ceea ce face ca, pe baza acestor factori pozitivi – evaziune fiscală mai mică, inflația anuală în scădere, Coface să estimeze o creștere a economiei românești cu 2,5% pentru anul în curs, ce reprezintă o valoare apropiată de rata medie previzionată pentru Europa Centrală și de Est, de 2,4%.

Iar această rată de creștere solidă de 2,5% în 2014 va fi atribuită volumului semnificativ al exporturilor către țările din Zona Euro, precum și reechilibrării treptate a economiei către cererea internă, potrivit comunicatului Grzegorz Sielewicz, dat de economist în cadrul Coface Central Europe.

De asemenea, Coface a estimat la începutul anului un avans al PIB de 2,1%, după care și-a revizuit poziția în aprilie, aceasta prognozând o creștere economică de 2,3%. Drept prentru care, chiar dacă anul trecut România a consemnat o creștere economică de 3,5%, susținută de agricultură și exporturi, în special pe segmentul auto, Coface apreciază că dinamica creșterii economice își va face simțite efectele în a doua jumătate a anului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ