Preţurile nu mai vor să crească în România

| 11 sep, 2014

După implementarea unor serii de măsuri de echilibrare a principalilor indicatori macroeconomici, Executivul a reuşit într-o perioadă de timp relativ scurtă să relanseze economia.

După anii în care Traian Băsescu şi camarila sa au impus o serie de măsuri de austeritate care au condus la intrarea în sărăcie a românilor şi la scăderea dramatică a economiei, instalarea la guvernare a Cabinetului Ponta, în luna mai a anului 2012, a pus capăt acestor politici dezastruoase. După implementarea unor serii de măsuri de echilibrare a principalilor indicatori macroeconomici, Executivul a reuşit într-o perioadă de timp relativ scurtă să relanseze economia.

Pe lângă obţinerea unor perfomanţe economice remarcabile, guvernele conduse de Victor Ponta au reuşit să transpună dezvoltarea PIB şi în creşterea nivelului de trai. Astfel, conform ultimilor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a ajuns în luna august la 0,84%, după ce în luna precedentă aceasta înregistrase un nivel de 0,95%. Inflaţia a continuat să scadă în lunile de vară după ce în luna aprilie aceasta a înregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, respectiv, de 1,21%, pe fondul preţurilor de consum care în perioada similară a anului 2013 au urcat la doar 0,11%. De altfel, rata medie lunară a inflaţiei a fost de doar 0,1% în primele opt luni, în comparaţie cu 0,2% cat s-a înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Nivelul scăzut al inflaţiei este explicabil prin tendinţa generală de reducere a preţurilor. Potrivit specialiştilor de la INS, preţurile de consum au scăzut în luna august cu 0,3%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare cu 0,9% faţă de luna iulie şi a diminuării costului mărfurilor nealimentare cu 0,06%, faţă de luna precedentă. Având în vedere tendinţa de scădere constantă a preţurilor, Banca Naţională a redus în luna august, prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% pentru 2014. Modificările de prognoză aduse de BNR se datorează reducerii preţurilor la produsele alimentare, aprecierii nominale a monedei naţionale, dar şi efectelor deficitului de cerere agregată şi ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

Pe lângă scăderea preţurilor şi menţinerea inflaţiei la un nivel redus, Guvernul României a reuşit să crească veniturile românilor în mod constant. Conform datelor statistice publicate recent de INS, salariul mediu nominal a crescut cu 1,9% în luna iulie faţă de luna precedentă, ajungând la 1.719 lei. Totodată, în luna iulie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie. Potrivit specialiştilor, creşterea salariului mediu în luna iulie s-a datorat atât majorării venitului minim brut la 900 de lei pe lună, dar şi ca urmare a acordării unor prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari.

Astfel, sunt create premisele ca performanţele economice actuale şi creşterea nivelului trai al românilor să continue, în contextul în care începând cu 1 iulie au intrat în vigoare o serie de politici de atragere a investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Din seria de proiecte adoptate de guvern putem aminti scutirea de la plata impozitului pe profit şi implementarea unor programe de reducere a şomajului precum „Subvenţii pentru 20 de joburi“ sau ”Locuri de muncă subvenţionate“. Totodată, pentru a veni în ajutorul familiilor aflate în dificultatea achitării creditelor datorate către instituţiile financiare, începând cu debutul lunii iulie a intrat în vigoare şi programul de reducere a ratelor bancare şi acordarea de credite fiscale. Toate aceste măsuri, împreună cu implementarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale vor crea premisele unei creşteri economice sustenabile şi îmbunătăţirii nivelului de trai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ