Mai puțin de o săptămână până la demararea construcției gazoductul Iași – Ungheni

| 24 aug, 2013

Săptămâna viitoare va avea loc evenimentul ce va marca începutul lucrărilor în cadrul proiectului comun al României și Republicii Moldova, gazoductul Iași- Ungheni.

La ceremonie vor fi prezenți Victor Ponta, omologul său Iurie Leancă, Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinge, precum și alți actori politici din ambele state.

Încă de la jumătatea anului trecut Victor Ponta a semnat un tratat ce viza relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova la nivelul securității energetice prin construirea gazoductului Iași-Ungheni, mai târziu urmând să fie realizate și liniile electrice Suceava-Bălți și Iași-Ungheni. Discuțiile cu privire la apropierea relațiilor dintre cele două state prin implementarea mai multor proiecte în domenii precum infrastructură, energie electrică, cultură, au fost reluate și cu ocazia vizitei de lucru întreprinsă de Iurie Leancă la București pe 9 iulie.

Gazoductul are o importanță strategică pentru Republica Moldova în contextul negocierilor cu Uniunea Europenă, contribuind la dezvoltarea statului și atingerea unor obiective de integrare europene, dar și la asigurarea securității energetice prin surse alternative de gaze naturale, mai ales prin prisma faptului că Republica Moldova intenționează să adere la Parteneriatul pentru eficienţa energetică şi mediu în Europa de Est.

Proiectul comun al României și Republicii Moldova prevede realizarea unei conducte care să conecteze, pe distanța Iași – Ungheni, Sistemului Național de Transport Gaze din România cu Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova. Contrucția gazoductului va fi realizată sub supravegherea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din România cu un buget de 26,4 milioane euro, dintre care 7 milioane de euro sunt fonduri europene atrase prin Programul Programului Operaţional Comun “România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013: Interconectarea conductei de gaz între Sistemul de Distribuţie a Gazelor Naturale din România şi Sistemul de Distribuţie a Gazelor Naturale din Republica Moldova pe direcţia Iaşi (România) – Ungheni (Republica Moldova)”, conform datelor oferite de ANRM. Beneficiarii direcți de pe urma construirii gazoductului Iași – Ungheni vor fi românii și moldovenii, indiferent că vorbim despre consumul casnic ori industrial.

În urma licitației publice organizate la Chișinău, ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, a desemnat câștigătoare trei companii românești JV Habau Pipeline Systems SRL, Inspet SA şi IPM-Partners România SRL, ce vor fi responsabile de construirea gazoductului urmând standardele calității impuse de o lucrare de asemenea amploare.

La terminarea lucrărilor, gazoductul Iași – Ungheni va avea o lungime totală de 43,2 de kilometri, dintre care 10,4 pe teritoriul Republicii Moldova și 32,8 pe teritoriul României. Se preconizează că prin intermediul acestei construcții să vor fi transportați inițial 500 milioane de metri cubi de gaz, ajungând ca la capacitate maximă prin gazoduct să fie transportați până la 1,5 miliarde metri cubi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ