Marile PERICOLE din alimente și băuturi

| 09 iun, 2014

Uneori, te întrebi de ce nu poți renunța la anumite alimente și băuturi, însă, în spatele lor, stă un plan bine gândit al producătorilor, cei care vor să mănânci și să bei cât mai mult.

Astfel, hrana consumată de noi ajunge să dea dependență, aspect la care contribuie mai multe elemente. Mirosul și aspectul sunt avantaje pe care producatorii știu cum să le exploateze în folosul lor.


Problema este că oamenii ajung să ia în greutate din acest motiv și chiar să facă boli grave, scrie salon.com. Grăsimea reprezintă un ingredient extrem de important al unor produse, ea conferindu-le calități ce stimulează dorința consumatorilor, potrivit ziare.com.

De exemplu, din cauza grăsimii, oamenii tind să mestece mai puțin și să înghită mai repede. În trecut, susține expertul Gail Vance Civille, mâncarea era mestecată de până la 20 de ori până să fie înghițită, iar acum nu se mai întâmplă astfel. Majoritatea alimentelor sunt mestecate, în prezent, doar de 12 ori.



Popcornul pentru microunde

Mirosul emanat de acest produs atunci când e pregătit este foarte intens. El provine de la substanțe precum diacetilul și pentanediolul, acestea fiind răspândite în aer în prezența căldurii. Ele pot provoca afecțiuni ale plămânilor.

Unii producatori au renunțat la elementele chimice respective, în urma unor semnale de alarmă trase de experții în domeniu. Un alt motiv pentru care trebuie să renunți la popcornul pentru microunde este stratul care acoperă punga pe interior, cel care poate fi, de asemenea, o amenințare la adresa sănătății tale.


Produsele cu sare

Sarea provoacă și ea dependență, la fel ca zahărul. Chipsurile, cartofii prăjiți, pâinea prăjită și chiar cerealele au un conținut ridicat de sare. În procesul de preparare, în ele, se formeaza o substanță cancerigenă denumită acrilamidă. În plus, astfel de gustări au "densitate calorică", adică o capacitate mare de a se topi în gură, spune specialistul Michael Moss.

Această calitate ne face să credem că alimentul respectiv nu are calorii și poate fi consumat în cantitate mai mare. Chipsurile ascund o combinație de zahăr, sare și amidon, cea care face glicemia să crească repede și să determine creierul să ceară mai mult.

 


Alimentele de tip fast-food

Parcă nimic nu provoacă o pofta mai mare decât produsele de tip fast-food. Unele conțin o substanță denumită dimetilpolisiloxan. Ea e folosită și pentru fabricarea așternutului moale folosit de practicanții de yoga.

Alte substanțe folosite de producători (Propilen glicol și extract de drojdie autolizată) sporesc, în mod artificial, gustul și ne fac să consumăm în exces din asemenea produse.




Băuturile răcoritoare

Cofeina este ingredientul-cheie al dependenței pe care ele o dau. Drept consecință, creierul compensează prin scăderea numărului de receptori la propriul său stimulent, norepinefrina. Astfel, oamenii caută în exterior o altă substanță.

Uleiul vegetal brominat este și el responsabil de producerea mecanismului dependenței, iar producătorii încep să renunțe la el, deoarece specialiștii sunt tot mai îngrijorați de efectul pe care îl are.

 


Sursă: sanatate.bzi.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ