Mazuru: Măsurile MAE în turul doi sunt insuficiente, la Paris se aşteaptă 10.000 de oameni la vot

| 08 noi, 2014

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru a declarat într-un interviu pentru RFI că sunt semnale potrivit cărora 9-10.000 de cetăţeni români vor dori să voteze în turul doi şi că vor exista dificultăţi, dacă numărul de secţii de votare rămâne acelaşi ca în primul tur.

Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la şapte, numărul de ştampile şi cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

"Decizia luată e binevenită pentru alte secţii de votare din străinătate, dar e o măsură care nu va avea efecte la Paris. La Paris, în primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numărul maxim de ştampile, numărul maxim de cabine şi numărul maxim de membri din comisiile de vot în doi noiembrie", a declarat ambasadorul României în Franţa.

Bogdan Mazuru a mai spus că a vorbit despre aceste probleme, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, de vineri.

"Bineînteles că orice măsură pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenită, cu siguranţă că ne vom mişca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalţi colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate întâmpla la Paris. Şi pentru Paris aceste măsuri sunt insuficiente", a ţinut să precizeze ambasadorul.

Întrebat la ce se aşteaptă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Bogdan Mazuru a afirmat că "estimează că numărul de cetăţeni români care va dori să participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decât la cel din turul întâi".

"Mă aştept la un număr considerabil de cetăţeni români care să vina pentru a-şi exprima votul. Avem semnale din partea asociaţiilor de români, estimările lor privind numărul de votanţi în 16 noiembrie: e vorba despre nouă - zece mii de cetăţeni români care vor dori să voteze. În aceste condiţii, vom avea dificultăţi, dacă numărul de secţii de votare rămâne cel din data de doi noiembrie", a atras atenţia ambasadorul României la Paris.

Potrivit acestuia, "există două variabile, variabila spaţiu şi variabila timp".

"Variabila spaţiu înseamnă secţii mai multe de votare, care să permită o disipare echilibrată a numărului mare de cetăţeni care doresc să voteze. Variabila timp înseamnă ca intervalul de timp să fie mai mare decât cele 14 ore precizat însă de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, însă, destul de clar în legea electorală", a menţionat Mazuru.

Ambasadorul a ţinut să mai precizeze că "reprezentanţii din secţiile de vot sunt cei care aplică legea. BEC-ul şi BES-ul sunt cei care gestionează din punct de vedere juridic legea electorală şi modul în care ea e aplicată în secţiile din străinătate".

MAE a anunţat, sâmbătă, că se află " într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC", după ce BEC a ţinut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secţii de votare în străinătate.

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, se spune într-un comunicat remis presei şi în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre "care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (...) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii".

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximu, a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a justificat ministrul de Externe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ