Merele, dezastru pentru dinţi

| 03 apr, 2014

Merele pot fi de patru ori mai daunatoare pentru dantura decat bauturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici.

Vinul si berea blonda sunt la fel de daunatoare pentru smaltul dintilor. In acelasi timp, ceapa murata si grapefruitul, care sunt consumate mai rar, nu au acelasi efect daunator asupra smaltului dintilor.

"Doctorii au dreptate sa recomande consumul de mere, dar, daca le mananci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smaltul dintilor. Bauturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut", a declarat unul dintre cercetatori.

Rezultatele acestui studiu vin in sprijinul ideii ca sfaturile in materie de dieta ar trebui sa aiba in vedere, mai degraba, continuturile ridicate de acizi decat cele mai comune bauturi carbogazoase.

Pentru noul studiu - la care au participat peste 1.000 de persoane, cu varste intre 18 si 30 de ani -, cercetatorii au analizat posibile legaturi dintre smaltul dintilor (stratul de 2 milimetri care acopera dintii si dentina, principala structura de sustinere a dintelui situata sub smalt) si dieta.

Astfel, persoanele care mananca regulat mere prezinta cu 3,7 ori mai multe probabilitati de a suferi distrugeri ale dentinei, in timp ce consumatorii de bauturi carbogazoase nu se confrunta cu riscuri suplimentare.

Sucul de fructe creste de patru ori riscul de distrugere a smaltului de langa gingii, iar berea blonda, care este acida, creste de trei ori riscul de distrugere a dentinei.
Unele mere contin echivalentul a pana la patru lingurite de zahar, fapt care contribuie la cresterea nivelului de aciditate in gura.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ