Studiu neaşteptat: vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi şi au o calitate mai scăzută a vieţii

| 04 apr, 2014

E greu să găseşti consens în comunitatea ştiinţifică referitor la ce presupune o alimentaţie sănătoasă, atâta vreme cât zilele trecute un grup specialişti anunţa că riscurile de mortalitate scad în urma consumului de fructe şi legume, în timp ce alt studiu recent arată că sănătatea vegetarienilor are de suferit.

Acesta din urmă, realizat de Universitatea de Medicină din Graz, Austria, susţine că aportul scăzut de grăsimi saturate şi colesterol, combinat cu aportul ridicat de legume, fructe şi cereale integrale cresc riscul de cancer, alergii şi probleme de sănătate mintală.

Controversata cercetare a fost realizată pe baza unui chestionar despre obişnuinţele alimentare ale consumatorilor de carne, respectiv ale vegetarienilor. Cei 1320 de subiecţi au fost repartizaţi astfel: 330 de vegetarieni, 330 consumatori de carne, dar şi de legume şi fructe, 300 de persoane cu alimentaţie “normală,” cu mai puţină carne şi 300 de persoane cu alimentaţie bogată în carne.

Una dintre principalele concluzii ale studiului arată că, deşi vegetarienii consumă mai puţin alcool şi au indici de masă corporală mai mici, starea lor de sănătate fizică şi psihică are mai mult de suferit. Participanţii care consumau mai puţină carne au dovedit să aibă şi obiceiuri deficitare legate de menţinerea sănătăţii, cum ar fi vizitele regulate la medic, controalele şi măsurile preventive, cum ar fi vaccinele. “Studiul nostru a arătat că adulţii austrieci pe care i-a intervievat şi care au o dietă vegetariană sunt mai puţin sănătoşi (în termeni de cazuri de cancer, alergii, boli mintale, ca anxietatea sau depresia) şi au o calitate mai scăzută a vieţii, necesitând mai mult tratament,” concluzionează studiul, citat de The Independent, potrivit totb.ro.

Studiul a fost însă acuzat că ar fi o reclamă mascată la industria cărnii, însă coordonatorul cercetării, Nathalie Burkert, susţine că acuzaţiile nu sunt fondate. Deşi concluziile arată că dieta vegetariană e asociată cu riscuri crescute pentru sănătate, Burkert spune că, pentru moment, nu se poate spune care este cauza şi care este efectul, acest fenomen necesitând studii suplimentare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ